ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Poprvé padla hranice 400 miliard. Rozpočet míří k rekordnímu schodku

  • 115
Hospodaření státu směřuje podle očekávání k historicky nejhoršímu výsledku. Zatímco loni za celý rok skončil v mínusu 367 miliard korun, letos to jen ke konci listopadu bylo už přes 400 miliard.

Státní rozpočet skončil na konci listopadu v deficitu 401,5 miliardy korun.

„Omezená ekonomická aktivita na počátku roku, prohlubovaná snížením zdanění práce, kapitálu či majetku a změnou rozpočtového určení daní, se negativně promítá do inkasa daňových příjmu státního rozpočtu, které je svým objemem pod úrovní roku 2018,“ konstatovalo ve zprávě ministerstvo financí.

Podle resortu ani mírně lepší meziroční výsledky v jednotlivých měsících druhé poloviny roku nedokázaly vykompenzovat schodky v lednu až dubnu, prohlubované podporou státu zasaženým odvětvím ekonomiky, zdravotnímu systému a domácnostem.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové bude přesto schodek rozpočtu za celý rok nižší než schválených 500 miliard korun.

„Listopadové plnění státního rozpočtu znamená, že schválené celoroční saldo ve výši 500 miliard zůstane výrazně nenaplněno. Listopad je navíc z hlediska výdajů i příjmů tradičně horší měsíc. Vyplácely se totiž zálohy na regionální a soukromé školství ve výši 30,4 miliardy nebo čtvrtletní dotace na obnovitelné zdroje za téměř sedm miliard. Naopak příjmová strana nebyla v listopadu podpořena výběrem těch daní, které do rozpočtu plynou až v posledním měsíci každého čtvrtletí,“ uvedla ministryně.

Pro příští rok připravila odcházející vláda Andreje Babiše rozpočet se schodkem 376,6 miliardy korun. Ten však nastupující koalice odmítá a chystá se rozpočet přepracovat. V prvních měsících následujícího roku tak zemi čeká nejspíše rozpočtové provizorium.