Budova ministerstva financí v Praze (ilustrační snímek)

Budova ministerstva financí v Praze (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Místo padesáti 105 miliard. Schodek rozpočtu oproti plánům poroste

  • 226
Schodek státního rozpočtu příštích třech letech zřejmě vzroste na 105 miliard korun. Původní plány současného kabinetu přitom mluvily v roce 2015 o schodku ve výši padesáti miliard korun. Vyplývá to z materiálů k přípravě státního rozpočtu na příští rok, které vláda ve středu schválila.

Schodek rozpočtu by měl v roce 2014 vyrůst na 105 miliard korun a zůstal by na této úrovni i v dalších dvou letech, tedy v roce 2015 a 2016. Ministerstvo financí (MF) v materiálu rovněž navrhuje zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu. Pro letošní rok je schválen deficit 100 miliard.

Původní loňské plány MF při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun. Tehdy však úřad počítal s plošným snižováním výdajů a lepším výkonem ekonomiky.

Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Miliardové injekce mají pozvednout ekonomiku

Výdajové rámce by se tak měly v příštím roce zvýšit o 15 miliard korun a v roce 2015 o deset miliard korun. Výdaje státu by tak měly podle návrhu MF stoupnout z již schválených 1,122 bilionu pro rok 2014 a z 1,146 bilionu korun napřesrok.

"Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí," uvádí materiál.

Návrh zároveň upozorňuje, že deficit veřejných financí vláda udrží pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Plány kabinetu počítají příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP, v roce 2015 a 2016 s 2,8 procenta HDP. Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol i parametry návrhu rozpočtu se mohou ještě na základě diskuzí mezi resorty a MF změnit.

Finanční ústava se posunula o krok dále

Vláda ve středu také schválila návrhy zákonů souvisejících s návrhem ústavního zákona o rozpočtové zodpovědnosti, takzvanou finanční ústavou. Materiál počítá například se zřízením Výboru pro rozpočtové prognózy. Finanční ústavu odmítli v pátek opoziční sociální demokraté, jejíž hlasy k příjetí ústavní normy potřebuje.

Navržená dluhová brzda stanoví, že pokud veřejný dluh stoupne na 50 a více procent hrubého domácího produktu, bude muset vláda požádat o vyslovení důvěry. Již při nižších pásmech zadlužení přitom návrh stanovuje určitá opatření, k nimž musí vláda přikročit.

Výbor pro rozpočtové prognózy má podle návrhu hodnotit odhady vývoje ekonomiky a veřejných rozpočtů. Prognózy ohodnocené radou jako realistické nebo konzervativní budou sloužit jako podklad i pro přípravu státního rozpočtu.

Návrh finanční ústavy, který již vláda dříve projednala a nyní je v Poslanecké sněmovně, zavádí hlavně omezení pro zadlužování státu. Mezi základní prvky normy patří stanovení maximálního limitu pro výši zadlužení a vznik Národní rozpočtové rady. Prováděcí zákony rovněž určují, že Národní rozpočtová rada bude pětičlenná. Zákon by měl platit od roku 2014.

,