Ropa, rafinérie - Ropa, rafinérie | foto: Profimedia.cz

Ropa Brent prolomila rekord

  • 1
Cena severomořské ropy Brent v pondělí večer vyletěla až na novou rekordní hranici - 60,79 dolaru za barel. To je o 1,40 dolaru nad páteční úrovní. Ceny strategické suroviny reagovaly na úmrtí saúdského krále Fahda a na potíže amerických rafinerií.

Už v pondělí dopoledne ceny zvedla zpráva o úmrtí krále Fahda ibn Abdala Azíze Saúda po několikaměsíční hospitalizaci. Novým vládcem největší ropné mocnosti světa byl vyhlášen dosavadní korunní princ Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd. - více zde

Saúdští činitelé dali okamžitě najevo, že žádná změna ropné politiky se nechystá. Ropný trh však propadl nervozitě a výsledkem byl růst cen.

"Mohlo by to mít na trh psychologický efekt. Cokoliv, co zvýší nejistotu na trhu, by mohlo krátkodobě působit na zvýšení cen," řekl agentuře Reuters konzultant Geoff Pyne ze Standard Bank.

Saúdská Arábie dlouhodobě prohlašuje, že by si přála pokles cen ropy pod 50 dolarů za barel. Politikou Rijádu je proto dodávat na světový trh co nejvíce a přitom mít k dispozici dostatečnou volnou kapacitu do dvou milionů barelů, aby mohl krýt případné výpadky v zásobování jinde ve světě.

Dalším zdrojem obav jsou potíže amerických rafinerií. Exxon Mobil o víkendu oznámil, že uzavřel rafinerii Joliet ve státě Illinois, kde se zpracovává 235.000 barelů ropy denně. Rovněž koncern BP zavřel o víkendu kvůli údržbě gigantickou rafinerii v Texas City, kde ve čtvrtek došlo k požáru.