Diskuze

Šikova reforma komunistům přerostla přes hlavu, utnula ji sovětská okupace

Československé hospodářství se v první polovině 60. let ocitlo ve stagnaci, či dokonce krizi. A komunistický režim realisticky vnímal potřebu změn vyplývající z nevalných výsledků, proto bylo třeba připravit ekonomickou reformu. Na jejím počátku byl tým Ekonomického ústavu Československé akademie věd, jehož ředitelem byl Ota Šik.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kantor, bývalé Politické ekonomie byl přístupnjý. Říkám mu, že řada věcí nefunguje, např. služby. Proč by nemohly být soukromé? Říká - to by šlo - nešlo. Nebyly by naplněny Leninské znaky, (výrobní prostředky). Vydumal jsem si - Je nějaká idea, která má lidem sloužit - Vždyť je to naopak, lidé mají sloužit ideím! S poznáním jdu celý život .Naprosto nemožný systém :-)

0 0
možnosti

M90i32l29a41n 36V83o28l14e92k

21. 8. 2018 17:39

Ve skutečnosti měl z reformy největší strach Západ, protože nebyla pro něj horší představa než socialismus, který by fungoval.

1 4
možnosti

K32a30r39l 60R24i66e40g42e15l

21. 8. 2018 19:08

A na zapade jako kdo konkretne "vrazi z wallstreetu"?

1 0
možnosti
Foto

V Číně se systém transformoval na "státní kapitalismus" a všichni (komunisti) jsou spokojeni. Podobně by to asi dopadlo i s tzv. Šikovou reformou ("třetí cestou").

1 0
možnosti

Spíš ne, to je asi možné jen v Číně. V Česku byste s Tengsiaopchingovou poučkou o černé a bílé kočce narazil.

0 0
možnosti

Pozorně jsem článek přečetla a připadá mi, že k Šikovu modelu se opět blížíme. Jen o velkých věcech nebude rozhodovat stát, ale Babiš.

4 0
možnosti

jj, je na čase, aby mohli volit jen lidé vysokoškolsky vzdělaní, k volbám aby nesměli zadlužení, pobírači dávek,....

Pak by volby dopadaly jinak.

4 1
možnosti

Komunista jako komunista.

Viděli jste film Ucho?

Jak chudák soudruh kádrový bolševik dostával od spolustraníků do těla?

Česko je furt levicové, dokonce mnozí kvůli tomu řadí Hitlera na krajní levici aby o sobě mohli prohlašovat, že jsou pravice ;-D

4 0
možnosti

J16o68s89e52f 87H31o94n94e44š

21. 8. 2018 14:11

68 přišel příliš brzy.Kdyby nevládl v roce 88 Gorbi a u moci byl pohrobek Brežněva tak bychom se také změny nedočkali.Politika glásnosti Gorbačova byla rozhodující

6 0
možnosti

Nebo také akce Golgota či něco podobného.

Podívejte se na dokument "Disco a atomová válka".

1 0
možnosti

Reformovat ekonomickou podstatu socializmu prostě nejde. To je asi jako reformovat alkoholika, který je závislý na rumu, aby se dal na slivovici.

1 0
možnosti

To druhé samozřejmě jde.

2 0
možnosti

Ota Šik později svoje myšlenky uskutečnil v Číně:

https://finmag.penize.cz/recenze/325410-jak-ota-sik-naucil-cinu-obchodovat

Je zajímavé uvažovat, co by se stalo, kdyby sem Sověti nepřijeli. Možná by tady byla ta Čína, komunisti u moci a kapitalismus.

3 1
možnosti

Ota Šik byl někým podobným jako ing. Čuba, nebo Bata před i po 2sv. Ten kdo umí a ví a zná ....... ! Bylo mnoho čechoslováků jež když nebyli v Československu pochopeni a uznáni našli uplatnění v zahraniči. Ano, proto sem přijeli sověti aby v Číně měli Schinkanzen a čechoslováci jen hurvínky. Český neuznalý hokejový trenér naučil Finy porážet svět i čechoslováky. Tenisová česká legendaI.L. radí a trenuje světové tenisty v USA i v dnešní době.

1 0
možnosti