Dítě, rodina - (c) profimedia.cz/corbis

Dítě, rodina - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Rodí se víc dětí, letos možná až 100 tisíc

  • 26
Počet narozených dětí se letos poprvé po deseti letech přiblíží stotisícové hranici. Za první čtvrtletí se jich v Česku narodilo 24 232, o 724 více než za stejné období loni. Pokud by tento trend pokračoval i po zbytek roku, stotisícová meta by podle statistiků mohla padnout.

Ani zvýšená porodnost ale nestačí zvrátit dlouhodobý trend úbytku obyvatel.

Za první tři měsíce roku totiž zemřelo o pět tisíc víc lidí, než kolik se jich narodilo. Přesto měla Česká republika ke konci března téměř 10 224 tisíc obyvatel - o 18 tisíc více než před rokem a o tři tisíce více než v závěru roku 2004.

Přírůstek populace jde ale výhradně na vrub přistěhovalců. Počet nově příchozích - 11 700 - byl podobný jako v prvním čtvrtletí minulého roku.

Počet sňatků uzavřených během ledna až března se snížil o 225 na 5458. První čtvrtletí ale podle statistiků patří mezi nejméně atraktivní období roku pro uzavírání manželství, například v roce 2004 se v něm uskutečnilo jen něco přes desetinu celoročního počtu sňatků.

„V dalších měsících se úroveň sňatečnosti od předchozího roku může lišit o něco významněji. Pravděpodobně však půjde o stagnaci na současné nízké úrovni,“ uvedl ve zprávě ČSÚ.

Nad svatbami tak v prvním čtvrtletí převládly rozvody, rozpadlo se necelých 7900 manželství. To však bylo o 1136 méně než ve stejném období roku 2004.

„Počty rozvodů významně závisí na počtech předchozích sňatků. Nejvyšší intenzita rozvodovosti se vyskytuje po 3 až 6 letech trvání manželství, v roce 2005 by se tedy měly nejvíce rozpadat svazky uzavřené v období 1999-2002,“ dodal statistický úřad.