ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Covid jako digitální urychlovač. Fabriky budou víc investovat do robotů

  • 37
Robotizace, automatizace, nové technologie. České fabriky navzdory covidu chtějí investovat do novinek. Výsledky průzkumu Svazu průmyslu a dopravy jsou dalším signálem, který ukazuje, že koronakrize nahrává perspektivnímu IT a technologickému byznysu.

Téměř dvě třetiny z 99 společností, oslovených v průzkumu, uvedlo, že kvůli zkušenostem z koronavirové krize budou více investovat do technologií v trendu Průmysl 4.0. Takzvaná čtvrtá průmyslová revoluce cílí na robotizaci a digitalizaci fabrik.

Německá ekonomika překonala odhady, dohnala většinu covidových ztrát

Právě předchozí investice v této oblasti totiž 59 procentům podniků pomohly lépe zvládnout dopady covid krize. Investice si pochvalují hlavně velké firmy. Čtvrtina dotázaných pak do digitální transformace investuje také proto, aby byla více odolná vůči budoucím krizím.

„V konkrétních firmách urychlila koronavirová krize investice například v oblasti využívání rozšířené reality. Díky ní podniky servisují stroje na dálku, aniž by zaměstnanec musel letět na druhou stranu zeměkoule a servis prováděl fyzicky,“ uvádí příklad z praxe člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Jiří Holoubek.

Další oblastí investic jsou simulace a modelování nejen technologických zařízení, ale i procesů. Firmy investují i do zlepšení online komunikace mezi technologickými zařízeními a lidmi.

Kvůli covidu firmy více využívají rozšířenou realitu a servisují stroje na dálku, aniž by technici cestovali přes půlku zeměkoule.

Zatímco velké firmy se víc zaměřují na analýzu dat z výrobních strojů, procesů nebo logistiky, aby mohly optimalizovat lidské, materiálové nebo energetické zdroje, střední a malé firmy se zaměřují spíš na zlepšování kvality produkce.

Malé firmy potřebují pochopit praktický přínos digitálních technologií a podpořit v jejich zavádění. Více než polovina z nich se vůbec svojí digitální transformací nezabývá.

Eduard Palíšekšéf Siemens ČR a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy

Ve srovnání s loňskem letos výrazně víc firem vyčleňuje ve svých investičních rozpočtech 5 až 20 procent na nákup technologií. Loni jich bylo 27 procent, letos 42 procent. A těch, kteří do Průmyslu 4.0 neinvestují, ubylo.

Letošním rokem rozhodně investice v této oblasti nekončí. 49 procent společností chce objem těchto investic v příštích pěti letech navyšovat. Druhá polovina chce investice ponechat na stávající úrovni.

Váhají menší firmy

Se zaváděním digitálních novinek neváhají hlavně velké společnosti. „Malé firmy potřebují pochopit praktický přínos digitálních technologií a podpořit v jejich zavádění. Více než polovina z nich se vůbec svojí digitální transformací nezabývá,“ říká šéf Siemens ČR a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Eduard Palíšek.

Podle něj firmy, které nedostatečně investují do digitalizace, nebudou schopny obstát v konkurenčním boji.

Čína zůstane klíčovým hráčem na globálním trhu. Díky pandemii i nové dohodě

Letos investovalo více firem do prvků Průmyslu 4.0 kvůli zvyšování produktivity na zaměstnance (60 procent), naopak ubylo těch, které k tomu motivoval nedostatek pracovníků.

„Potvrzuje se, že digitalizace je cesta ke zvyšování přidané hodnoty a odolnosti vůči vnějším negativním vlivům na firmu. Promítá se napříč celými firmami, ať už jde o výrobu, vztahy se zákazníky a odběrateli, řízení kvality či o bezpečnost, a to nejen tu kybernetickou, ale i procesní,“ uvedl Bohuslav Čížek ze Svazu průmyslu a dopravy.