Martin Říman

Martin Říman - Martin Říman | foto: MF DNES

Říman: Česko má zásoby ropy na 122 dní

  • 17
Zastavení dodávek ropy z Ruska vedlo ministra průmyslu Martina Římana ke schůzce s šéfy rafinerií a ropovodů na českém území. Po jejím skončení mohl ministr konstatovat: Situace je výjimečně dobrá, Česko má zásoby na 122,5 dne.

„Máme zásoby v podstatě na čtyři měsíce průměrné spotřeby,“ řekl Říman.

INFOGRAFIKA: MAPA ROPOVODŮ V EVROPĚ

Potvrdil také, že ropovodem Družba proudí v současnosti surovina ze zásobníků na Slovensku. „Vydrží zhruba do sobotního večera. Do té doby se tedy jakoby vůbec nic neděje,“ dodal ministr.

Vyhlídky na brzké obnovení dodávek jsou navíc podle něj příznivé. Dodávky se podle něj obnoví „s pravděpodobností hraničící s jistotou“. „Také proto jsme naše dnešní setkání brali jako štábní cvičení, s tím, že kdyby někdy nastala vážná situace, že bude dobře, když si to odcvičíme na něčem jednoduchém,“ pravil Říman.

Ministr také doplnil, že na setkání se zástupci ropného průmyslu probírali i možnosti alternativního zásobování. Shodli se na tom, že dominantní možností je využití ropovodu IKL z německého Ingolstadtu. „Tento ropovod je kapacitně i technicky schopen zabezpečit plné dodávky, i kdyby nebyla Družba v provozu,“ řekl Říman.

Tuto možnost chce ministr s manažery podrobněji rozpracovat až příští týden. Pokud by se dodávky ropy z Ruska neobnovily do nedělního večera, sešli by se všichni opět příští pondělí.

Ropovody loni přitekl do Česka rekordní objem ropy, celkem 7,966 milionu tun. Z toho 2,6 milionu připadlo na ropovod IKL, zbytek na Družbu.