Restaurace ve čtvrtek mohou znovu otevřít.

Restaurace ve čtvrtek mohou znovu otevřít. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Místa v restauracích se plní už před otevřením, rezervují se i Vánoce

  • 189
Čtvrteční znovuotevření láká do hospod a restaurací tisíce lidí. Rezervační systémy se rychle plní, tím spíš, že restaurace mohou naplnit jen polovinu kapacity. U jednoho stolu budou moci navíc sedět maximálně čtyři lidé.

„Máme plno, asi jako většina restaurací,“ uvedl Luboš Kastner ze skupiny Hospodska, pod kterou patří třeba i restaurace Červený Jelen v Praze. „Omezení padesát procent je tak zásadní, že kapacita se naplňuje samozřejmě daleko rychleji. Je vidět, že hosté uvolnění vítají a plánují vyrazit ven,“ upřesnil. Místa v podnicích se podle jeho slov plní až do vánočního času.

Zájemce o místa v restauraci však uklidňuje, že několik míst v restauracích nechávají volných, a to pro hosty, kteří se půjdou například projít a budou se chtít po cestě zastavit.

Dopravci před Vánocemi posílí spoje, do vlaků se začínají vracet cestující

Petr Verner, provozní pražského pivovaru Cobolis Ládví, iDNES.cz sdělil, že plná je zhruba polovina restaurace. Lidé podle jeho slov rezervují místa od té doby, kdy vláda rozhodla o uvolnění opatření. „Zítřek je zatím nejplnější. Další dny se plní pomaličku, lidé volají třeba i kvůli Vánocům,“ řekl Verner. Podle jeho slov mají zákazníci stále šanci si zarezervovat místo.

Stoly se již plní také v pivovaru Moritz v Olomouci. I tam si volná místa na čtvrtek lidé raději rezervují. „Už volají, lidé se probouzejí. Z té poloviční kapacity v restauraci máme už třetinu zarezervovánu. Volají hlavně stálí štamgasti, místa u stolu si rezervují již od 18:00,“ hlásil v úterý ČTK pracovník restaurace.

Snad budou lidé odpovědní, nejsme vyhazovači

Po čtvrtečním náporu neutichne ruch v hospodách ani v dalších dnech. „Máme hodně rezervací na pátek i na sobotu, ale stoly jen po čtyřech lidech je problém. Už v květnu jsme měli rezervace firem pro konání vánočních večírků, to je zrušené. Není to nic moc, ale aspoň něco,“ řekl ČTK majitel brněnské restaurace Havana Radek Novotný.

Hospody se chystají na otevření

Restauracím sice pomohou i prodané obědy, nejvíce lidí však zřejmě dorazí až po práci. Podle Kláry Kvitové ze sítě restaurací Ambiente, kam vedle Brasileira, Čestru a Kantýny patří třeba i pivnice Lokál, jsou vybookované kapacity především na večeře. „Šance na rezervace v následujících dnech však určitě je,“ dodává.

PŘEHLEDNĚ: Ve čtvrtek začne platit třetí stupeň PES. Jaká budou omezení

S vládními opatřeními podniky počítají. „Stoly většinou v interiéru necháváme. Samozřejmě označíme ty stoly, které nebudou k obsazení. Takhle se s tím dá celkem dobře popasovat a myslím, že každý si s tím poradí,“ podotkl Luboš Kastner. Podle něj to většina restaurací dělá podobně. „Někdo třeba zavírá půlku toho prostoru a nechá jenom druhou půlku. Padesát procent je relativně jasná instrukce a my se tomu musíme přizpůsobit,“ dodal Kastner.

Podle Petra Vernera z pivovaru v Ládví lidé vládní opatření většinou chápou, a to i přesto, že jsou z jedné rodiny a chtějí sedět společně. „Snažíme se to řešit tak, že dáváme dva stoly vedle sebe, samozřejmě s nějakým tím rozestupem,“ uvedl.

Každý zákazník by měl však zodpovídat sám za sebe. „Doufáme, že se hosté budou chovat zodpovědně, bezpečně a že nám pomůžou respektovat daná opatření. My samozřejmě nejsme policisté, ani vyhazovači. Budeme se snažit s tím nějak poprat,“ uzavřel Luboš Kastner.

29. listopadu 2020