Restaurace mají finty proti dani

  • 11
Zvýšení daně z přidané hodnoty, jež zvyšuje ceny jídel v restauracích, přináší první nápady, jak nezdražit. Nebo alespoň mírně. Nejjednodušší to mají provozovny rychlého občerstvení, které prodávají jídlo s sebou.

"Ve většině členských zemí Evropské unie je snížená sazba na jídlo s sebou jako na dodávky zboží, a ne služeb," vysvětluje náměstkyně ministra financí pro daňové záležitosti Yvona Legierská.

Polsko a Francie mají výjimku, i pro restaurace platí snížená sazba daně. Pouliční stánky s hamburgry, v poslední době oblíbená čínská bistra nebo prodej grilovaných kuřat na ulici tak zdražovat vůbec nemusí.

Restaurace McDonald's by zase mohly prodávat za dvojí ceny. Vyšší pro jídlo, které lidé snědí na místě, za nižší cenu může být hamburger s sebou. "Tvorba cen záleží na každém provozovateli, zákazník se levnějšího nemůže domáhat," vysvětluje šéfka Sdružení restaurací a hotelů Mirka Luprichová.

Hostinští uvažovali také o tom, že by mohlo být levnější jídlo a pití na zahrádkách před restauracemi. "Jídlo na zahrádce je jako konzumace v provozovně," vysvětluje Legierská. Proto se na ně vztahuje vyšší sazba daně.

Naopak jednou ze zatím potvrzených legálních možností, jak udržet daň nízkou, je spojit jídlo s ubytováním. "Přesněji řečeno to jde udělat jen se snídaní," říká Luprichová.

Pokud například majitel penzionu prodá hostům ubytování se snídaní, pak se i na ni vztahuje nižší sazba daně. Nemá však možnost odečítat snídani z celkové částky, pokud ji host nevyužije. Pro tento případ se musí použít daně rozdílné.

Další finty, jak nezdražovat a zachovat si přízeň hostů, podle Luprichové přinese čas. "Zatím je moc brzy. Vždyť zákon prošel pár dnů před vstupem a nikdo neměl čas se přeceňováním pořádně zabývat," vysvětluje Luprichová.