Proti silné měně zatím ČNB razantněji nevystoupila. Ilustrační foto

Proti silné měně zatím ČNB razantněji nevystoupila. Ilustrační foto | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Rekordy koruny zvolna míří k 27 za euro

  • 15
Přesně před dvěma měsíci stačilo na jedno euro 28,90 koruny a devizový trh hovořil o nevídaně silné měně. Dnes je tento rekord dávno zapomenut. Koruna vstoupila do nového týdne opět novým historicky nejsilnějším kurzem: 28,25 za euro.

Důvodem je zpevňování okolních měn a jen slabý odpor České národní banky proti posilování koruny, řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle Vejmělka pokračuje příznivý trend z pátku, navíc posiluje i polský zlotý a slovenská koruna.

Zdolávání rekordních hodnot navíc nezastavila ani centrální banka. Ta sice upozornila, že pevná koruna snižuje výhled inflace, vůbec však neupozornila na možné dopady do reálné ekonomiky a do českých vývozů.

„Trh si to vysvětlil tak, že žádný problém není,“ doplnil Vejmělek.

Zdolávání rekordních hodnot prý ještě nemusí být u konce a koruna by mohla ještě dále posílit. V druhé polovině týdne by však podle ekonoma mohla přijít korekce. Kurz měny ovlivní i páteční výsledky zahraničního obchodu.

Výrazné meziroční zlepšování v exportech by podle něj letos mohlo přestat.

Silná koruna zlevňuje dovážené zboží a tlumí například i vysoké ceny ropy. Čechům rovněž snižuje náklady na zahraniční dovolené. Zároveň však snižuje zisky exportérům, kteří za své vyvezené zboží dostávají méně peněz.

Vůči dolaru koruna mírně oslabila k 23,40.

,