Ratingová agentura Fitch

Ratingová agentura Fitch | foto: Reuters

Česku hrozí zhoršení ratingu a prodražení dluhů, varuje agentura Fitch

  • 551
Agentura Fitch v pátek v noci vydala své nejnovější hodnocení dlouhodobého cizoměnového dluhu ČR. Potvrdila sice dosavadní rating a to na stupni AA-, tedy jakýsi horší druhý stupeň od nejlepšího možného hodnocení, zároveň ale zdvihla pomyslný varovný prst tím, že výhled zhoršila ze stabilního na negativní. Tím de facto varuje, že by samotné zhoršení ratingu mohlo přijít vzápětí a s ním zdražení českého dluhu.

Podle hlavního ekonoma Trinity bank Lukáše Kovandy poprvé od roku 1998 vážně hrozí zhoršení ratingu a citelné prodražení dluhu. Agentura Fitch naposledy Česku zhoršila rating v listopadu roku 1997. O rok později, v listopadu 1998, jej zhoršila také další ze světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s.

Od té doby nikdy žádná ze tří světově významných agentur, tedy ani Moody’s, Česku hodnocení dlužnické bonity nezhoršila. Dokonce ani Česko nikdy nečelilo právě situaci negativního výhledu. Možné zhoršení je na stole právě až nyní.

Zhoršení výhledu ratingového hodnocení uskutečňuje agentura Fitch v reakci zejména na snížení očekávaného hospodářského růstu České republiky, dále pak v reakci na velmi silné inflační tlaky a v neposlední řadě v reakci na vzestup rizik spjatých s markantní závislostí Česka na dovozu ruských energií, která nepůjde do budoucna rychle nahradit. Agentura „vyčítá“ Česku, že má naplněny zásobníky plynu na 28 procent, což tvoří pouze 11 procent roční spotřeby.

Sazby hypoték přerostly 5% hranici. Splátky se prodražují o tisíce

Hospodářský růst ČR podle agentury nebude dříve předpokládaný 4,3procentní, nýbrž půjde pouze o růst v řádu jednoho a půl procentního bodu. Konflikt na Ukrajině představuje pro Česko podle agentury velký šok přicházející z vnějšku, který zasáhne spotřebitelskou a podnikatelskou důvěru, zvýší inflaci a vyvolá zpřísnění měnové politiky. To vše představuje značná rizika pro růst.

Dalšími faktory jsou i utlumená zahraniční poptávka způsobená obdobím covidu a stále nekončící narušení dodavatelských řetězců, konkrétně například v automobilovém průmyslu, který tvoří téměř čtvrtinu veškerého českého vývozu.

Agentura Fitch si také dobře všímá inflace tyčící se vysoko na inflačním cílem České národní banky (ČNB), který se pohybuje mezi jedním až třemi procenty. Agentura uvádí, že bez ohledu na snížení spotřební daně se bude průměrná celoroční inflace v ČR pohybovat okolo 11,5 procent. V následujícím roce by pak inflace dle očekávání odborníků z agentury Fitch měla klesnout na 5 procent. Agentura také očekává zvýšení schodku veřejných financí. Ten se měl původně pohybovat okolo 4,5 procenta HDP, nyní experti odhadují 5,1 procenta HDP.

Posudek světově významných ratingových agentur bedlivě sledují finanční trhy po celém světě. Pro Česko je aktuální hodnocení agentury Fitch nepříznivou zprávou. Zhoršení výhledu znamená, že Česko si na mezinárodních trzích bude muset za jinak stejných podmínek půjčovat za vyšší úrok, než by tomu bylo bez zhoršení výhledu.

Další ze světově významných ratingových agentur, Standard & Poor’s, minulý týden České republice potvrdila dosavadní rating a také výhled do nadcházející doby. Dlouhodobý korunový dluh Česka tak nadále hodnotí stupněm AA, cizoměnový pak AA-. Výhled nadále ponechala stabilní.

,