Šéf ÚOHS Petr Rafaj.

Šéf ÚOHS Petr Rafaj. | foto: MF DNES

Vláda nominovala Rafaje do čela antimonopolního úřadu na dalších 6 let

  • 0
Současný šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj by měl tuto instituci vést i dalších šest let. Jeho nominaci v pondělí schválila vláda. Podle informací ČTK se tak stalo většinou jediného hlasu. V minulosti Rafaje kritizovali někteří ministři za ANO. Konečné slovo bude mít prezident Miloš Zeman.

„Vláda nominovala pana Rafaje a dala mu důvěru k vedení úřadu i pro druhé období, neboť pan Rafaj jej v uplynulých šesti letech vedl kvalifikovaným způsobem, ÚOHS pod jeho vedením zlepšil činnost, zkrátil lhůty pro rozhodování a netrpí žádnými skandály,“ napsal ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který návrh na jmenování Rafaje předloží hlavě státu.

O návrhu na nominaci Rafaje kabinet už jednou jednal, shodu ale nenalezl. Působení současného šéfa ÚOHS tvrdě kritizoval třeba ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který ho označil za katastrofální.

Výše pokut uložených antimonopolním úřadem za porušení hospodářské soutěže v posledních šesti letech, kdy v čele úřadu stál Rafaj, výrazně klesla. Například v roce 2007 dosahovala téměř miliardy korun, kdežto v letech 2009 až 2011 a také v roce 2013 byla jen v řádu desítek milionů.

ÚOHS aktuálně dohlíží na zadávání veřejných zakázek, povoluje fúze a pokutuje firmy za kartely a zneužití dominance. Monitoruje poskytování veřejné podpory a dohlíží na zneužití významné tržní síly. Úřad má 239 zaměstnanců, před šesti lety jich byla polovina. ÚOHS posílil zejména počet zaměstnanců v oblasti veřejných zakázek.

Rafaj byl před šesti lety nominován za ČSSD stejně jako před ním Martin Pecina. Ještě dříve střežili hospodářskou soutěž původně lidovci Stanislav Bělehrádek a Josef Bednář.