Půjčka pro Uruguay se zvyšuje

  • 5
Zahraniční pomoc krizí podemletému bankovnímu sektoru v Uruguaji už přesáhla tři miliardy dolarů. Mezinárodní měnový fond se totiž rozhodl, že svoji půjčku zvýší o dalších téměř pět set milionů na 2,8 miliardy dolarů, další půl miliardy půjčila Meziamerická rozvojová banka.

V pondělí se po téměř týdenních bankovních prázdninách znovu otevřely uruguayské peněžní domy. Jejich klienti si ale mohou vybírat pouze omezené částky potřebné k živobytí. Uruguayská vláda se totiž rozhodla přistoupit k opatřením zavedeným i v Argentině, tzv. corralitos (doslova dětská ohrádka, zde obstavení účtů), a to na následující tři roky.

Uruguayci dosáhnou sotva na výplatu
Pro Uruguayce to v praxi znamená, že si nemohou z banky vybírat své úspory, operovat lze pouze s platem, který na účet přijde. Jakékoli větší nákupy jako automobily, domy a vůbec placení vyšších účtů se může odehrávat pouze bezhotovostně.

Pouze některé zahraniční peněžní ústavy přislíbily, že i nadále povolí volné nakládání s úsporami.

Máte doma jen stovku? Týden vydržte
Uruguayské banky se uzavřely minulé úterý poté, co tři nejvýznamnější vyhlásily úsporný režim ve svých fondech. Banco de Montevideo, Banco Caja Obrera a Banco Comercial zastavily všechny operace během dopoledne a ostatní banky je v několika následujících hodinách následovaly.

Uruguayci se tak v úterý večer ocitli v situaci, kdy mohli disponovat pouze hotovostí, kterou měli doma, a to s vyhlídkou až do příštího pondělí. Následující den banky povolily výběr z bankomatu do padesáti procent celkové hodnoty účtu.

"Zapomněla jsem si ten den v kavárně tašku se všemi doklady," vzpomíná na černé úterý 30. července uruguayská novinářka Silvia. "Nebyly v ní peníze, jen všechny kartičky, průkazy a dokumenty. Volala jsem svému kamarádovi, jestli by mi pro ni nesjel a on odpověděl, že nejcennější věcí z té tašky je pravděpodobně občanka, s ostatními kartami by případný zloděj stejně nemohl momentálně nic dělat," dodává trpce.
REPORTÁŽ NAŠÍ SPOLUPRACOVNICE
Z URUGUAJE ČTETE ZDE!

Vládní představitelé začali jednat s Mezinárodním měnovým fondem a už ve čtvrtek jim byla přislíbena půjčka v hodnotě tří miliard dolarů. O víkendu schválily Spojené státy poskytnutí první poloviny této částky.

Po celou dobu zůstaly otevřeny směnárny. Uruguay totiž žije především z turismu a uzavřením tohoto kohoutku by se naprosto ekonomicky propadla. Kurs pesa vůči dolaru stoupl sice na dvojnásobek, ale směnárny udržovaly umělý kurz pro nákup dolarů za 20 peso (oproti úvodním třinácti) a prodej až za 30 peso.

"Nákaza" přišla z Argentiny
Uruguayská krize je důsledkem krize v sousední Argentině. Uruguay je coby soused závislá na jejím exportu a zejména v létě slouží jako velmi oblíbená rekreační destinace pro zámožné Argentince.

Celá devadesátá léta se Uruguay snažila udržet si pozici jakéhosi jihoamerického Švýcarska, pro turisty byla zavedena různá opatření, která v konečném důsledku do země vpouštěla jen majetné lidi.

Mnoho Argentinců mělo na východním uruguayském pobřeží svá letní sídla. První náznaky krize se v Uruguaji objevily už před čtyřmi roky, kdy příliv argentinských turistů začal klesat.

Tuto sezonu (letní sezona začíná v Uruguaji v prosinci a končí v únoru) do země dorazilo turistů z Argentiny jen velice málo, neboť v té době v jejich zemi vrcholila hospodářská krize.

Argentinci teď prodávají své domy v Uruguay, což znamená, že se situace v budoucnosti může nadále zhoršovat.