Resort ministra Nečase pracuje souběžně na dvou novelách zákoníku práce.

Resort ministra Nečase pracuje souběžně na dvou novelách zákoníku práce. | foto: Mirek Vorlíček, iDNES.cz

První novelu zákoníku práce dostane vláda v květnu

  • 16
Opravy zákoníku práce, které slibovala ODS, se blíží. Technická novela, která má napravit nejhorší nedostatky by se podle ministra práce Petra Nečas měla na zasedání vlády objevit už v květnu. V červnu ji dostanou poslanci a pokud vše projde, měly by změny začít platit nejpozději od ledna 2008.

Cílem první novely je opravit stávající zákoník, který Nečas už delší dobu označuje za paskvil. Měla by odstranit ustanovení, která jsou v rozporu s asi deseti zákony - například zákonem o advokacii, registrovaném partnerství nebo zákonem o sociálních službách.

Zákoník práce se navíc podle analýzy ministerstva práce na řadě míst odkazuje na zákony, které vůbec neexistují, například na antidiskriminační zákon či normu o zdravotní péči. Nečas počítá s tím, že tyto zákony vzniknou ještě před schválením opravné normy.

„Současný zákoník má obrovské množství chyb, některá ustanovení jsou dokonce v rozporu s ústavou,“ říká Nečas.

Tyto rozpory by však měla odstranit až další novela, kterou Nečas označuje za koncepční. Připravuje se současně a ministr počítá s jejím přijetím počítá v příštím roce.

Teprve tato úprava by měla liberalizovat pracovní trh, zvýšit jeho pružnost a tím přispět ke snížení nezaměstnanosti. To vše v souladu s požadavky Evropské komise, která český pracovní trh považuje za rigidní.

„Nemusíme vytvářet nic nového, klidně bychom mohli přijmout švýcarské či dánské pracovní právo,“ prosazuje svůj názor na cílovou podobu zákoníku ministr Nečas.

,