Možnost setkávat se v restauracích s rodinou a přáteli při nouzovém stavu postrádaly dvě třetiny lidí. Pracovní schůzky u jídla chyběly téměř polovině Čechů, třetina zaměstnanců postrádala možnost pročistit si v restauraci hlavu během polední pauzy, tvrdí průzkum.
Fotogalerie |
V průzkumu ale zhruba pětina Čechů uvedla, že bude restaurace po znovuotevření navštěvovat méně často než před krizí. Běžnou útratu omezí 16 procent lidí.
„Podpora restaurací ze strany státu je zcela nedostatečná. Jejich přežití bude proto záležet především na tom, jak rychle se do nich vrátí hosté, jak často budou chodit a kolik budou utrácet. Restaurace nyní potřebují své hosty více než kdy jindy, aby zase mohly nastartovat svůj byznys,“ uvedl generální ředitel společnosti Up Česká republika Stéphane Nicoletti. Průzkum společnost Up Česká republika provedla mezi více než 500 respondenty.
Výdejní okénka pomohla. Přesto spadly tržby restaurací na polovinu |
Kvůli zamezení šíření koronaviru měli Češi od 14. března zakázán vstup do restaurací, hospod i kaváren. Podniky mohly občerstvení prodávat přes výdejní okénka nebo rozvoz. Na zahrádkách mohly začít hosty obsluhovat od 11. května. Vnitřní prostory stravovacích zařízení se mohly otevřít v pondělí. Mezi 23:00 a 06:00 ale musejí být pro veřejnost zatím dále uzavřené.
Hospody jedou na půl plynu
V období restrikcí klesly podle projektu Česko v datech útraty v restauracích na polovinu, největší pokles byl v Praze. Roční tržby gastronomického odvětví jsou zhruba 154 miliard korun. Výpadek v jeho tržbách tak bude podle odhadu společnosti Edenred činit zhruba 20 miliard korun.
Jak dostat Čechy do hospody: pivovary nabízejí rundu zdarma i nový speciál |
Podle prvních odhadů se tržby ve znovuotevřených podnicích zatím pohybují na úrovni 30 až 40 procent obvyklých hodnot, informoval v úterý Český svaz pivovarů a sladoven. Výroba piv v sudech a tancích se podle dat svazu v březnu a dubnu propadla o 70 procent, zatímco produkce lahví a plechovek se zvedla o 15 procent.
„Všichni se už těšili na znovuotevření hospod, i když s řadou nových omezení a pravidel, která musí provozovatelé dodržovat. Chápeme a respektujeme většinu z nich, nicméně třeba omezení provozní doby příliš smysl nedává a je diskriminační zejména pro bary, kam lidé chodí hlavně v pozdějších večerních hodinách,” uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferancová.
Budete po koronaviru chodit do restaurací a hospod stejně často jako před ním?
Zahrádky se otevřely 11. května. Od 25. 5. mohou lidé i do vnitřních prostor restaurací: