Pátek 23. října 2020, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 23. října 2020 Teodor, Theodor

Jak dostat Čechy do hospody: pivovary nabízejí rundu zdarma i nový speciál

  18:01
Na téměř dva a půl měsíce musely pozastavit činnost české hospody a restaurace. Nyní je jejich úkolem nalákat hosty zpět. S ohledem na výzvy předešlých týdnů to nepovažují za nijak náročnou věc. Jedním z lákadel je třeba pivo na účet pivovaru.

Znovuotevřená restaurace Lokál Hamburk na Karlínském náměstí v Praze. (25. května 2020) | foto: Michal ŠulaMAFRA

Tuzemské pohostinství je 25. května nebývale optimistické. Manažerka komunikace společnosti Makro Romana Nýdrle mluví „o probouzení gastronomie“, mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kolář zase „o světle na konci tunelu“, které spatřili ti, co své řemeslo chtěli v uplynulých dvou měsících pověsit na hřebík.

Právě Prazdroj rozjíždí akci s názvem „První pivo na nás“. Společnost chce zkrátka zaplatit jedno pivo za každého hosta. „Zákazník, který si objedná pivo v hospodě, kde mají na čepu Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast nebo Kozla, dostane další pivo na účet pivovaru,“ vysvětluje Kolář. 

„Akcí První pivo na nás chceme poděkovat lidem za odpovědné chování v době krize a zároveň je vyzvat, aby se nebáli a dali si na zahrádce či v hospodě pivo. A samozřejmě tím chceme podpořit hospodské, na které ty víc než dva měsíce, kdy museli mít uzavřené podniky, dopadly velmi těžce. Věříme ale, že se nám postupně podaří navrátit lidi zpátky do hospod a restaurací,“ komentuje dále Kolář. 

Výdejní okénka pomohla. Přesto spadly tržby restaurací na polovinu

Další pivovar, který se rozhodl uvítat zákazníky pivem zdarma, je Olivův Pivovar v Dolních Břežanech. „Zveme Vás na jednu čepovanou Dolnobřežanskou 10 a druhou na náš účet,“ píše se na jeho facebookovém profilu. Na otázku, zdali jde o snahu, nalákat hosty zpět k oroseným půllitrům odpovídá zakladatel pivovaru Miroslav Oliva záporně. „Jde spíš o poděkování těm, kteří chodili a kupovali pivo prostřednictvím našeho okénka,“ říká Oliva.

Ve chvíli, kdy se mohly po celé České republice otevřít venkovní prostory, nepřálo hospodám a restauracím pro změnu počasí. Kvůli tomu měl Olivův pivovar v uplynulých dvou týdnech zahrádku otevřenou jen asi dvakrát, konstatuje Oliva. Podnik držel nad vodou právě okénkový prodej. 

„Zákazníci nás prakticky zachránili tím, že kupovali obrovské množství piva přes okénko. Jeho prodej byl standardní s ohledem na tuto roční dobu. Na druhou stranu, o jídlo takový zájem nebyl, a to i přes fakt, že jsme dělali rozvozy. Proto jsme jako hospoda v uplynulých dvou měsících zaznamenaly zhruba osmdesáti procentní ztráty.“  Na pondělní večer počítá restaurace Olivova pivovaru s rezervací zhruba dvanácti míst z pětačtyřiceti možných.

Slevovou akci na 25. května naplánovala i Restaurace Sladovna Praha. V jejím případě jde skutečně o „první den otevření“. Podnik, který je v hlavním městě prodlouženou rukou severočeského pivovaru Cvikov, měl totiž slavnostně poprvé otevřít 1. dubna. Takové plány však překazila pandemie koronaviru.

Trvale uzavřených hospod bude méně, než se čekalo, zjistil průzkum pivovaru

„Speciální cenu na pivo máme jenom dnes. Protože je pětadvacátého, tak prodáváme půllitr za 25 korun. Jsme nově otevřeným subjektem, takže najíždíme na ‚zkušební provoz‘. Během čtrnácti dnů až tří neděl uvidíme, jak trh zareaguje a podle toho budeme moct vymýšlet další marketingové aktivity,“ říká provozní restaurace Martin Strůček. Na pondělí jim přišlo deset rezervací, tedy zhruba 25 míst, poznamenává provozní.

Kromě cenových akcí existují i jiné způsoby jak nalákat hosty zpět k barovým židlím. Například Pivovar Svijany uvařil ke dni otevření restaurací sedmnácté pivo, tak zvaný „Sváteční ležák“. V pondělí novinku narazili v Pivovarské hospodě ve Svijanech. 

Pivovary Staropramen se zase místo konečného spotřebitele soustředí na povzbuzení samotných restaurací a hospod. Podnikům, které točí smíchovské pivo, nabídly padesátiprocentní slevu na první objednávky a vyměnily jim zdarma procházející pivo za nové.

Pivovar předpokládá, že jeho květnové prodeje v hospodách a restauracích by se mohly pohybovat okolo polovičního objemu před pandemií. „Celková konzumace piva v České republice se prakticky ze dne na den snížila o téměř čtyřicet procent. Postupným zaváděním prodejů přes okénko se prodeje našich značek v gastronomii vyšplhaly zhruba k patnácti procentům běžného objemu,“ konstatuje Radek Fidra, národní manažer prodejního kanálu on-trade ve společnosti Pivovary Staropramen.

Nebude tak zle

Počátkem dubna si pivovar Plzeňský Prazdroj nechal vyhotovit průzkum, podle kterého by po zrušení restriktivních opatření neotevřela až desetina restaurací a hospod. K černému scénáři nicméně nedošlo.

„Původní pesimistická nálada se s otevřením zahrádek a s blížícím se termínem kompletního otevření hospod proměnila. Z našeho detailního průzkumu z poloviny května vyplývá, že z našich dvou desítek tisíc partnerských provozoven tak trvale uzavřených zůstane nejspíš zhruba jen pět set,“ říká mluvčí Kolář. 

„Celkově se nálada hospodských za poslední týdny, i díky projektům jako Zachraň hospodu, výrazně zlepšila a většina z nich hodlá dnes otevřít. Velká část podniků zaznamenala při otevření zahrádek nápor hostů, naopak restaurace ovlivněné turismem, tak úspěšné nebyly. Věříme ale, že udělají vše proto, aby si získaly českou klientelu, pro niž je posezení u čepovaného piva součástí kultury,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. 

Omezení provozní doby příliš smysl nedává a je diskriminační zejména pro bary, kam lidé chodí hlavně v pozdějších večerních hodinách.

Martina Ferencová výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven

Svaz však poznamenává, že některá opatření, která v podnicích budou muset i nadále platit, představují neopodstatněnou zátěž. „Třeba omezení provozní doby příliš smysl nedává a je diskriminační zejména pro bary, kam lidé chodí hlavně v pozdějších večerních hodinách,“ konstatuje Ferencová.

Celou situaci vidí optimisticky gastronomický průvodce Restu. Během posledního týdne totiž zaznamenal šedesáti procentní nárůst počtu rezervací. Jak se provozovatelé stravovacích podniků na první den otevření připravovali, popisuje Romana Nýdrle ze společnosti Makro. 

„Největší zájem jsme zaznamenali hlavně o víkendu, kdy se restauratéři začali připravovat na pondělní celkové otevření restaurací,“ uvádí Nýdrle. 

Vnitřní prostory otevřely i podniky rychlého občerstvení, například McDonald’s:

Počet osob s covid-19 dle krajů

6107
3226
799
1215
635
1042
660
654
886
859
1976
1360
873
5619
Autor:
  • Nejčtenější

Tři týdny a konec. Prodloužení restrikcí by nás zničilo, tvrdí obchodníci

Vládní rozhodnutí o uzavření obchodů a služeb jejich provozovatele rozzlobilo, přestože většina z nich tento krok...

Vaříme zadarmo, zoufají si restauratéři. Za rozvoz platí 30 procent

Restauratéři i Svaz obchodu a cestovního ruchu kritizují provize rozvozových firem. Vyzvali je, aby projevili...

Poslanci kývli na delší ošetřovné, kompenzaci pro podnikatele i přerušení EET

Nárok na ošetřovné při péči o děti do deseti let budou mít lidé po celou dobu uzavření škol. Kývli na to poslanci. Výše...

Poslední šichta před zavřením pánského holičství končila v šest ráno

Pobolívala jej kolena a chodidla, ale cítil se nabitý energií. V šest hodin ráno mu skončila směna, kterou neplánoval....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máte u nás balíček, píše se v podvodných mailech s logem České pošty

Do mailových schránek přicházejí lidem zprávy, které vypadají jako od České pošty. S podnikem ale nemají nic...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Otevřené, ale mrtvé hotely. Teď už jen majitelé čekají na státní pomoc

Rekreační pobyty v hotelech nejméně do 3. listopadu končí. Hotelům zbývá hrstka klientů, mezi něž patří lidé na...

Ekonomika spadne víc, než se čekalo, soudí experti i zástupci byznysu

Jarní uzávěra kvůli epidemii koronaviru vrátila českou ekonomiku o několik let zpět. A teď vláda tlumí byznys znovu....

Nové kanceláře nikdo nechce, pandemie srazila zájem firem na minimum

Premium Zájem o kanceláře výrazně opadl. Nejistota ohledně vývoje pandemie či nástup home office způsobily, že firmy...

Nákupy online letos vzrostou o třetinu, říká analýza. Vánoce budou rekordní

Vánoční sezona, která bude letos ovlivněna pandemií koronaviru, by mohla celoroční obrat e-shopů zvednout až o 30...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

V 47 letech zemřela herečka Daniela Krhutová, pohádková Marie Růžička

Po dlouhé nemoci zemřela herečka a zpěvačka Daniela Krhutová, bylo jí 47 let. Její nejznámější rolí byla Marie Růžička...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Na porod jsem se těšila, ale všechno bylo jinak, říká Míša z Malých lásek

Za jedenáct let pomohla porodní asistentka Michaela Malotinová na svět asi sedmi tisícům dětí. První minuty života...