Mezi nejohroženější firmy patří Ostravsko-karvinské doly, které například zvažují prodej Dolu Paskov.

Mezi nejohroženější firmy patří Ostravsko-karvinské doly, které například zvažují prodej Dolu Paskov. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Průmyslovou krizi na Ostravsku a Karvinsku bude řešit speciální tým

  • 31
Hrozba hromadného propouštění je v Moravskoslezském kraji tak vysoká, že si vyžádala krizové řízení. Každé pondělí se proto v Ostravě sejde krizový štáb. Zástupci vlády, kraje i firem hledají, jak snížit dopady útlumu průmyslu, protože podle odhadů by kvůli němu mohly přijít o práci tisíce lidí.

Vídat se teď budou často, každé pondělí v deset dopoledne. Během několika týdnů musí vymyslet, jak čelit útlumu průmyslu. Už v pondělí na první schůzce pracovní skupina pro Moravskoslezsko vedená ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Ciencialou sestavila seznam opatření, jimiž chtějí nejčernějším scénářům předejít.

Ministr průmyslu Jiří Cienciala chce, aby o nezaměstnanosti vláda jednala přímo v Ostravě.

"Materiály, jak dopad ekonomických problémů zmírnit, vznikají v kraji už delší dobu. Teď jsme se však dostali do situace, která si vyžaduje krizové řízení. Musí se řešit v úplně jiném časovém horizontu. Najít řešení v týdnech, uskutečnit je v měsících, maximálně letech," uvedl po jednání ministr Cienciala.

Severu Moravy a Slezsku by měla pomoci podpora průmyslových zón, například bývalého karvinského dolu Barbora. Také investiční pobídky i urychlení výstavby nové infrastruktury. "Výstavba další infrastruktury by navýšila poptávku po oceli, betonu, stavebním materiálu," vysvětlil záměr Cienciala. V plánu je také výjezdní zasedání vlády v Ostravě.

Firmy musejí s úřady komunikovat

Do dvou týdnů mají s konkrétními návrhy přijít i velcí zaměstnavatelé. "Vlastníci nám musí říct, jaké mají záměry, aby se na to stát a státní rozpočet patřičně připravil," uvedl Cienciala. Hned příští pondělí je na programu také jednání o konkrétní situaci v jednotlivých firmách.

"Situace je vážná. Snažíme se najít řešení pro byznys, který musíme měnit v podstatě od základů. Budu velmi rád, pokud se nám společně podaří dojít k nápadům, které pomohou," komentoval generální ředitel OKD Ján Fabián s tím, že účelná strategie pomůže nejen těžařství, ale i hutnictví a strojírenství.

Sdělil také, že OKD se bude snažit pomoci lidem, kteří přijdou o práci, i rekvalifikací a začleněním jinam v rámci společnosti. Kolik lidí by mělo dále kvůli potížím firmy dostat výpověď a jak to bude dál s těžbou v dole Paskov, bude podle něj jasné do konce prázdnin.

Předseda Krajské hospodářské komory Pavel Bartoš přirovnal momentální stav k povodni. "Hladina je hodně vysoko a je třeba s tím něco dělat."

Například primátor Ostravy Petr Kajnar vidí řešení v přilákání nových investorů. "I když je vláda připravena pomoci a pomůže, tak i přesto dojde k uvolnění pracovních sil. Nezbývá, než jim vytvořit nová pracovní místa," poznamenal Kajnar.

Černý scénář předpovídá nových deset tisíc nezaměstnaných

Pracovní skupina má desítku členů. Kromě ministra a hejtmana kraje Miroslava Nováka také primátory Ostravy, Karviné a Havířova, zástupce OKD, ArcelorMittalu a Evrazu, ministerstva financí, odborníky z úřadu práce i z akademické sféry.

Cienciala po první schůzce rovněž naznačil podporu rekvalifikací pro propuštěné. Pozastavil se také nad nezaměstnaností absolventů. "Je zvláštní, že kraj s technickou univerzitou a řadou průmyslových středních škol má problém s absolventy, kteří by se mohli realizovat v technické sféře," řekl. Dodal však, že kdo bude chtít, možnost mít bude. "S každým, kdo bude chtít a bude překvalifikovatelný, se bude pracovat."

Obecně je cílem pracovní skupiny analyzovat příčiny krize průmyslových podniků v kraji a najít kroky ke zmírnění jejích dopadů. Podle nejčernějších scénářů by o práci v Moravskoslezském kraji mohlo přijít na deset tisíc lidí.