Jednou z velkých investic do průmyslových zón byla příprava území pro nošovickou továrnu Hyundai.

Jednou z velkých investic do průmyslových zón byla příprava území pro nošovickou továrnu Hyundai. | foto: Alexandr Satinský

Průmyslové zóny stály skoro devět miliard, obsazeno je 70 procent

  • 25
Vláda přispěla za posledních deset let na stavbu průmyslových zón částkou bezmála 8,9 miliardy korun. Sto tři průmyslových parků s celkovou plochou 3 129 hektarů je dnes obsazeno z necelých tří čtvrtin.

Do průmyslových zón zamířilo 520 investorů, kteří se v nich zavázali investovat 192 miliard korun a vytvořit 119 tisíc pracovních míst, vyplývá ze statistik agentury CzechInvest.

Nejvyšší počet průmyslových zón je v Ústeckém kraji, kde jich stát podpořil 17. V Ústeckém kraji sužovaném vysokou nezaměstnaností ale investoři obsadili pouze zhruba polovinu plochy průmyslových zón.

Ústecký kraj tak má ve srovnání s ostatními regiony nejnižší obsazenost průmyslových zón. V Moravskoslezském kraji, který po Ústeckém kraji vykazuje druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi, vzniklo 14 průmyslových zón, přičemž procento obsazenosti je v tomto regionu 76 procent.

Nejméně průmyslových zón naopak funguje v Libereckém kraji, ve kterém za podpory státu vznikly pouze dva areály. Investoři ale dvojici průmyslových zón zcela zaplnili a Liberecký kraj jako jediný region v zemi vykazuje stoprocentní obsazenost státem podpořených průmyslových zón. Vysoké procento obsazenosti mají také Plzeňský kraj (pět průmyslových zón, 98 procent) a Jihočeský kraj (pět průmyslových zón, 97 procent).

Nejvíce investorů od roku 1998 přilákal kraj Vysočina (96), v němž bylo s pomocí státu postaveno jedenáct průmyslových zón. Na druhém místě je Moravskoslezský kraj s 93 investory a třetí Ústecký (80 investorů).

Představitelé krajských samospráv i odborníci se shodují v tom, že průmyslové zóny přispěly ke snížení nezaměstnanosti. Zatímco ještě na konci roku 2004 evidovaly úřady v Moravskoslezském kraji přes 105 tisíc nezaměstnaných, o čtyři roky později to bylo téměř 66 tisíc lidí.

Moravskoslezským zónám vévodí bezmála třísethektarové území v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, které si pro výstavbu prvního evropského závodu vybrala firma Hyundai Motor. Příchod největší jihokorejské automobilky do kraje přilákal další firmy z automobilového průmyslu. - čtěte Také Hyundai údajně chybí zaměstnanci pro Nošovice

Agentura CzechInvest loni zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Největší počet investorů v roce 2007 zamířil na jižní Moravu. Ve 40 nových podnicích za 13 miliard korun tam v nejbližších letech najde práci 3 900 lidí. "Na druhém místě skončil Ústecký kraj se 31 projekty. Shodně po 17 investorech pak přilákala severní Morava, Olomoucký kraj a Plzeňský kraj," uvedla mluvčí CzechInvestu Lucie Králová.