Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Průmysl potvrdil a zrychlil růst, stavebnictví je nadále v útlumu

  • 12
Tuzemský průmysl třetí měsíc v řadě roste. V září přidal po očištění o rozdíly v počtu pracovních dnů 2 procenta. Nejvíce pomohla výroba automobilů, kovových výrobků a elektra. Stavebnictví pokleslo o 11,8 procenta a pokračovalo tak v dlouhodobém útlumu.

"Jak už naznačily nové zakázky v předchozích měsících, český průmysl se vrací do formy," říká k výsledkům analytik ČSOB Petr Dufek. Výroba automobilek roste dvouciferným tempem. "Stále více je tak na výsledcích vidět stabilizace evropského automobilového trhu, která přichází po pěti letech soustavného útlumu," dodal ekonom.

Těžební průmysl nebo energetika však táhnou výsledky dolů. Dobrou zprávou jsou pro český průmysl zakázky, přibývá nejen zahraničních, ale i domácích objednávek. Navíc nejde jen o zakázky z autoprůmyslu. "Zájem pociťují i další obory - především výroba kovových výrobků," dodal Dufek. Hodnota nových zakázek vzrostla o 16 procent.

Pozitivní zlepšení nicméně nevykázal sektor stavebnictví. Oproti loňskému září se v letošním měsíci produkce propadla po očištění o 11,8 procent. "Stavební produkce od počátku roku do konce září 2013 klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 28,4 procenta," uvedl Český statistický úřad, který výsledky průmyslu i stavebnictví vydal.

"Že se situace nezlepší do budoucna, ukazuje i stále menší počet vydaných stavebních povolení. Jejich hodnota je sice vyšší, ale to pouze znamená, že investoři zahájí několik větších projektů. Celkový zájem o stavební práce tím ale neroste. Stavebnictví tak doplácí na celkově ještě utaženou ekonomiku s tím, že investoři v současnosti maximálně šetří a své projekty neustále přehodnocují," uvažuje analytik Home Credit Michal Kozub.