Průměrný Čech vydělal asi 17 tisíc

  • 71
Češi si loni oproti předchozímu roku znovu polepšili. Jejich průměrná nominální mzda vzrostla asi o sedm procent. Průměrný Čech tak na konci roku 2003 viděl na výplatní pásce 18 697 korun. Nízká inflace zároveň znamenala i poměrně vysoký růst reálných mezd - asi o šest procent.

Průměr za celý rok 2003 byl o něco nižší - asi 16 917 korun. Asi tisícikorunový rozdíl mezi posledním čtvrtletím a celým rokem způsobily hlavně prosincové odměny zaměstnancům.

Více si polepšili zaměstnanci z nepodnikatelské sféry. Podnikatelům se platy zvedly asi o šest procent, nepodnikatelům zhruba o devět.

Nejvíce pobírají, jako už tradičně, zaměstnanci z oboru financí. Podle společnosti Trexima Zlín přesáhla v Moravskoslezském kraji jejich průměrná mzda 33 tisíce korun. I v rámci oboru ale existují obrovské rozdíly. Pracovníci na přepážce musí vystačit s platem kolem deseti tisíc.

Kolem dvanácti tisíc berou podle statistiků zemědělci a lesníci.

Ti se také loni dočkali úplně nejnižšího růstu. Jejich platy stouply o pouhá dvě procenta. Oborem, kde naopak mzdy rostly nejrychleji, bylo odvětví výroby kovů a hutních výrobků.

Překvapivé nebylo ani zjištění, že nejlépe své zaměstnance platí mezinárodní firmy. Jejich pracovníci se loni dočkali mzdy kolem 21 tisíce korun. S pouhými 11 230 korunami se musí vystačit zaměstnanci družstev.

Nejvyšší mzdy v Česku se ale pohybují v úplně jiné rovině a průměrný plat tak více či méně zkreslují.

Podle společnosti Trexima vrcholoví manažeři, ředitelé bank a pojišťoven zpravila ani neuvažují o platu pod 80 tisíc korun. Někteří ale berou mnohem více - přes 200 tisíc. 

Podprůměrnou mzdu tak podle statistiků nepobírá polovina lidí, ale plné dvě třetiny. Medián, tedy plat, který lidé pobírali nejčastěji, v rámci tohoto šetření statistici neprovádějí.

"Ke zjišťování mediánu nemáme podklady," dodala Jana Bondyová z Českého statistického úřadu.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ:
Kolik berete: málo nebo dost? - srovnání profesí

Vývoj průměrných mezd v jednotlivých čtvrtletích (v Kč).

,