ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Mionetto

Češi si zamilovali prosecco, jeho prodeje rostou již sedm sezon

  • 24
Italské šumivé víno prosecco oslovuje lidi po celém světě a rekordní úspěch slaví i v Česku, kde jeho prodeje rostou nepřetržitě již sedmou sezonu. V roce 2022 se k nám podle údajů italského sdružení výrobců prosecca dovezlo téměř deset milionů lahví, což je o 9,6 procenta více než v roce 2021.

Šumivé víno prosecco, které se mimo jiné proslavilo jako jedna ze složek koktejlů typu spritz, v posledních letech láme prodejní rekordy a je lídrem mezi šumivými víny.

Mezi roky 2013 a 2022 vzrostly celosvětové prodeje (mimo Itálii) ze 155 milionů na 563 milionů lahví, což představuje nárůst 263 procent. Loni se celosvětově prodalo na světě prosecca stejně jako francouzského champagne a španělské cavy dohromady.

Sága rodu Showeringů. V Británii oprašují kdysi fenomenální nápoj

Prosecco se vyrábí ve variantách spumante, frizzante a okrajově jako nešumivé (tiché) tranquillo. Globální jedničkou je šumivé spumante, které tvoří téměř 90 procent prodejů. Charakteristické je vyšším a déletrvajícím perlením, tlakem v láhvi nejméně tři bary a korkovým uzávěrem ve tvaru hříbku. V této variantě se vyrábí prosecca nejvyšší kvality. Zbylých deset procent prodejů připadá na frizzante, jednodušší perlivé víno s tlakem v láhvi do 2,5 baru, mírnějším perlením a šroubovacím uzávěrem.

V Česku roste obliba prosecca nepřetržitě od roku 2016. V roce 2022 prodeje překročily 9,8 milionu lahví, což je čtyřnásobek stavu z roku 2016. Loňským výsledkem se Česko umístilo na 12. příčce v žebříčku zemí dovážejících prosecco. Na rozdíl od globálního trendu u nás ale výrazně převažuje spotřeba perlivého frizzante nad šumivým spumante.

Šampaňského z Francie se loni prodalo za šest miliard eur. Česku vévodí sekt

Pokračující zájem o prosecco zaznamenala i značka Mionetto Prosecco, jejíž prodeje vzrostly meziročně v letech 2021 a 2022 o 24 procent na více než 1,5 milionu lahví.

„K růstu celé kategorie prosecca přispěla dlouho očekávaná růžová varianta, která si okamžitě získala pozornost spotřebitelů. Poslední roky dál narůstá trend nákupu lahví domů, v poslední době také v menších 200 mililitrových baleních,“ vysvětlil manažer značky Mionetto Prosecco pro Českou republiku Marek Žižkovský.

Prosecco

  • Italské šumivé víno s ovocnými tóny, díky které se snadno páruje s pokrmy a spíše nižším obsahem alkoholu okolo jedenácti procent.
  • Vyrábí se z moštové odrůdy Glera (doplněné o maximálně 15 procent dalších povolených odrůd) metodou Charmat, tedy zráním v tlakových tancích.
  • Aby mohlo být víno nazýváno proseccem, musí pocházet z konkrétních lokalit Veneto (Benátsko) a Friuli Venezia Giulia na severu Itálie, kde se zároveň pěstují hrozny pro jeho výrobu. Další zákonnou podmínkou je prodej prosecca v lahvích.

Asti Spumante

  • italské šumivé víno je vyrobeno z odrůdy hroznů Moscato Bianco a vyznačuje se tóny akácie, broskve, pomerančové květy a medem.
  • Výroba probíhá jako u prosecca metodou Charmat, s tím rozdílem, že víno prochází jen prvotním kvašením. Výsledkem tohoto procesu je sladší víno s jemným perlením a nižším procentem alkoholu.
  • Asti se vyrábí na jihovýchodě regionu Piemont v Itálii, většinou v okolí měst Alba a Asti.

Sekt

  • Je jiný název pro jakostní šumivé víno užívaného ve střední Evropě a nejoblíbenější variantou „bublin“ v České republice. Nejznámější je Bohemia Sekt ze Starého Plzence.
  • Sekt se vyznačuje příjemnou chutí a vyšším perlením, které je dáno tlakem v lahvi nejméně 3,5 baru. Může být vyráběn metodou Charmat s dobou zrání šest měsíců nebo tradiční metodou s druhotným kvašením v lahvi s dobou zrání devět měsíců.

Champagne

  • prolomilo formu tradičního vinařství a bylo prvním šumivým vínem na světě. Veškeré Champagne je vyrobeno tradiční metodou, nazývanou proto jako „šampaňská metoda“, s dobou zrání v lahvi nejméně 15 měsíců. Výroba je povolena ze tří možných odrůd, a to Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré) či Pinot Meunier (Mlynářka), jako doplňující jsou schválené ještě další.
  • Šampaňské se dále dělí na druh Vintage Champagne, kdy musí všechny hrozny pocházet ze stejné sklizně a Non-Vintage Champagne, kdy mohou být hrozny směsí z různých sklizní. Smí se vyrábět pouze ve stejnojmenné oblasti Champagne ve Francii.

Crémant

  • Je druhé nejznámější francouzské šumivé víno, které lze vyrábět v osmi různých regionech, například v Alsasku, Burgundsku nebo na Loiře. Všech osm apelací podléhá společným pravidlům, například povinnosti ruční sklizně hroznů, výroby tradiční metodou zrání v lahvi a délce zrání minimálně devět měsíců v lahvi a následně tři měsíci zrání před uvedení na trh.

Cava

  • Španělské šumivé víno s ovocnou chutí je vyráběno, stejně jako šampaňské, tradiční metodou s druhotným kvašením v lahvi. Zrát musí nejméně devět měsíců.
  • Cava se smí vyrábět ve variantě bílé a rosé, a to výhradně v zákonem vymezených oblastech Penedès (zde vzniká přes 90 procent produkce), Valencie, Aragon, Extremadura, La Rioja, Baskicko a Navarra a povolených klasických španělských odrůd Macabeo, Parellada a Xarel-lo.

Espumante

  • Portugalsko a Argentina jsou domovem méně známého šumivého vína Espumante. Na rozdíl od Champagne nebo prosecca není Espumante vázáno na konkrétní region, údajně nejkvalitnější verze ale pochází z regionu Bairrada. Může být suché nebo polosladké a vyrábí se jak charmatovou tak tradiční metodou.