Prodejci cigaret obcházejí zákon

  • 21
Ne všichni prodejci se smířili s tím, že od dubna musí prodávat cigarety za jednotnou cenu, která většinou zkrátila jejich zisky. Vymýšlejí proto, jak nový zákon obejít. Způsobů je několik, za všechny se však platí, pokud na ně přijdou inspektoři. Oblíbeným trikem je prodávat cigarety dohromady se zapalovačem či sirkami za mnohem vyšší cenu.

Zejména na tržnicích pak jsou často v prodeji krabičky cigaret se starým kolkem bez ceny, či s nálepkou, z které vyplývá, že jde o ukrajinskou či ruskou provenienci. Takové a další úlovky Česká obchodní inspekce v posledních měsících objevila na každé sedmé kontrole. Celkem šlo o cigarety za téměř půl milionu korun. Řada restaurací raději cigarety přestala prodávat vůbec. 

S cigaretami se čile podvádí
Prodávat cigarety bez platného kolku s vytištěnou jednotnou cenou není už sice možné déle než tři měsíce, ale to neznamená, že by se tak nedělo. Každá sedmá kontrola České obchodní inspekce ukázala, že prodejci nový zákon porušují.

Inspektoři provedli za téměř čtyři měsíce na devět set kontrol. "Zjistili jsme porušení zákona zhruba u 14 procent případů," říká Radek Miňovský z České obchodní inspekce. Hodnota zadrženého kuřiva už dosáhla 460 tisíc korun.

Ceny cigaret jsou v Česku sjednoceny od loňského září a musí být vyraženy na kolku na každé krabičce. Až do konce března se mohli prodejci zbavovat starých zásob, od dubna však musí například krabička Marlboro Light stát 53 korun, jak v trafice na nádraží, tak v drahé restauraci v centru Prahy.

Inspektoři se při svých kontrolách setkávají buď s kartony cigaret bez platné ceny, nebo s cizími kolky. V prvním případě jde většinou o doprodej starých zásob, protože na starých kolcích cena nebyla vyražena. "Dealeři často dodávali obchodníkům cigarety se špatnými kolky ještě i letos, kdy to již bylo zakázáno," říká jeden z inspektorů.

Kromě toho se zejména v tržnicích prodává i kuřivo s cizími kolky. "Jsou hlavně ukrajinské a ruské, jde totiž o pašované cigarety," říká kontrolor. Přistihnou-li inspektoři takového obchodníka, mohou mu buď na místě uložit blokovou pokutu do pěti tisíc korun, anebo, jde-li o větší množství, zahájit správní řízení. To se zpravidla vleče několik měsíců, takže dosud žádné nebylo dokončeno.

Největší úlovky měli inspektoři v karlovarském a plzeňském kraji, naopak minimální v Praze. "Je to otázka nabídky a poptávky," vysvětluje regionální rozdíly Miňovský. Do příhraničních oblastí totiž jezdí čile nakupovat cizinci.

Kromě cigaret bez platného kolku postihují inspektoři i prodejce nabízející dražší cigarety v balíčku se sirkami či zapalovačem. To sice není přímo zakázáno, ale zákazník má právo žádat jen cigarety, jinak jde o diskriminaci spotřebitele.

S podobnými praktikami se setkávají například hosté restaurace Panorama v Ostravě-Porubě, kde prodávají jen balíčky. Například modré LM, normálně stojící 45 korun, mají zde v kombinaci se sirkami za 49 korun. "Lidem to nevadí, většinou se nad tím vůbec nepozastaví, žádné konflikty tady kvůli tomu nemáme. Je fakt, že se sice někdy někdo občas ozve, že chce cigarety zvlášť, ale to si s lidmi vždycky vysvětlíme," tvrdí účetní restaurace Jana Povadová.

Návštěvníci restaurace jsou jiného názoru. "Strašně mi to vadí, je to okrádání. Zpočátku jsem žádal, aby mi prodali cigarety zvlášť, ale prý jim to vedoucí zakázal. Buď si je prý koupím dražší i se sirkami, nebo si pro ně můžu jít do trafiky," stěžuje si jeden z častých hostů, Radim Václavek.

Některé restaurace údajně raději přestaly cigarety prodávat vůbec, protože s nižší přirážkou se jim to už tolik nevyplatí. Řešením tak někdy bývají automaty na cigarety, o něž se hospodský nemusí příliš starat.

Motivace k jejich pořízení však občas bývá i jiná. "Víte, jak to chodí. Když personálu došly cigarety, vždycky si nějaké vypůjčili z regálu a už nevrátili. Měli jsem s tím hrozný problém, a teď je klid," říká Jaroslav Slunečko, manažer pražské restaurace Na verandách, kde už mají pouze automat.