David Vávra starou správní budovu Spolchemie představil ve svém ústeckém díle

David Vávra starou správní budovu Spolchemie představil ve svém ústeckém díle seriálu o architektuře "šumných" měst. Za ním je vidět freska s alegorickým výjevem zachycujícím zakladatele podniku. Dílo Josefa Rainera zdobí vstupní schodiště. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Palác ústecké chemičky známý ze Šumných měst nikdo nechce, cena klesla

  • 1
Realitní kancelář BSreality musela snížit cenu, za kterou nabízí jednu z nejcennějších budov v Ústí nad Labem, starou správní budovu Spolchemie. Novogotický palác z konce 19. století se marně snaží prodat už osm měsíců. Jeho cena proto nyní klesla z 22 na 18 milionů korun.

V budově nyní sídlí Výzkumný ústav anorganické chemie, který se bude v září 2013 stěhovat a objekt chce prostřednictvím realitky prodat. Tomáš Švestka z realitní kanceláře BSreality nechtěl snížení ceny komentovat. Sám ale očekával, že hodnotnou stavbu neudá hned. "Počítám s tím, že se to protáhne na měsíce," řekl už dříve.

Prodej paláce se tak vyvíjí podobně, jako když se před dvěma lety snažila sousední Spolchemie prodat za 192 milionů korun celkem 14 budov. Byla mezi nimi za 55 milionů i monumentální nová správní budova z roku 1930, ve své době nejvyšší budova v Československu. Budovy se neprodaly, ani když jejich cena u některých staveb spadla o 20 procent. Realitní kancelář Naxos po 10 měsících všechny budovy ze své nabídky stáhla.

Jaký má nyní plán kancelář BSreality se starým palácem, Švestka odmítl říct. Dá se ale předpokládat, že pokud ho někdo nekoupí ani za nižší cenu, ústav si bude muset zájemce hledat sám.

Budova přitom patří mezi nejcennější v Ústí nad Labem. "Byla to jedna z nejhonosnějších budov ve městě své doby. Velmi výrazně se zapsala do tváře Ústí nad Labem," přibližuje hodnotu stavby historik Martin Krsek.

Stará správní budova Spolchemie
Novogotická budova, někdejší sídlo Spolchemie, patří dodnes mezi nejhonosnější...
Boční pohled na starous právní budovu Spolchemie. Za ní se vypíná nová.

Spolchemie si nechala palác zbudovat ke 40. výročí vzniku společnosti, stavbu projektoval renomovaný německý architekt Robert Langs. "Vedení Spolku lpělo na vizuální kvalitě svých reprezentačních budov, byla to součást jejich podnikového stylu," řekl Krsek. Palác představil i architekt David Vávra ve svém cyklu Šumná města.

Samotný ústav by se po přestěhování z paláce neměl přesouvat daleko. "Prioritou je zachování ústavu v rámci Ústí na Labem," sdělil Mikuláš Duda, mluvčí Unipetrolu, který ústav vlastní.