Vlastimil Tlustý byl hlavním aktérem sporu o pohledávku ČSOB. Ilustrační

Vlastimil Tlustý byl hlavním aktérem sporu o pohledávku ČSOB. Ilustrační | foto: David Port, MF DNES

Pro větší vliv vlády v ČKA hlasoval jediný poslanec

  • 4
Snaha poslance ČSSD Alfréda Michalíka posílit vliv vlády v ČKA nevyšla. Pro jeho pozměňovací návrh, aby dozorčí rada ČKA byla povinna realizovat některá rozhodnutí vlády o převodu pohledávek, našel ve Sněmovně podporu jediného poslance - Ladislava Urbana z KSČM.

Sám Michalík v poslanecké lavici chyběl.

Michalík už dříve uvedl, že smyslem jím navrhované změny je jednoznačně stanovit povinnosti členů dozorčí rady v případech, kdy se převádí pohledávky či majetek z rozhodnutí vlády. Členové dozorčí rady by pak podle návrhu měli povinnost vůli vlády vykonat. Za takový krok by nenesli odpovědnost.

Proti jeho návrhu, který se snažil prosadit v nesouvisející novele o úrazovém pojištění, se zvedlo 122 negativních hlasů. Celkem bylo ve Sněmovně 143 zákonodárců.

Michalík svým návrhem reagoval na situaci, která kolem České konsolidační agentury vznikla v posledních dnech a vedla až k odvolání předsedy dozorčí rady Vlastimila Tlustého z ODS.

Krizi vyvolaly rozdílné názory na spornou pohledávku pocházející z prodeje majetku zkrachovalé Investiční a Poštovní banky. Ministr Sobotka prosazoval její převedení na ČSOB za symbolickou korunu. To ale vyvolalo odpor ODS, zejména Vlastimila Tlustého. Tlustý obvinil Sobotku, že se pokouší Česko připravit o 11 miliard korun. - více zde

Celý spor vyvrcholil odvoláním Tlustého z čela dozorčí rady. -  více zde

,