Privatizované banky získají důvěryhodného partnera

- Zájem účastnit se privatizace Komerční banky, ovšem za předpokladu pečlivého auditu, potvrdil v úterý první viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Charles Frank novinářům po bankovním fóru European Banking & Financial Forum 99. Zároveň připustil koupi menšinového podílu v ČSOB, ovšem jako prioritu uvedl vyjasnění strategie odchodu EBRD.
"Máme zájem na jisté účasti, pokud bude předložen určitý plán a proveden pečlivý audit aktiv banky, abychom lépe věděli, jaká je reálná ekonomická hodnota této instituce," uvedl Frank ke Komerční bance. Dokud nebude audit dokončen, je podle něho pro EBRD těžké činit nějaké rozhodnutí.
EBRD v pondělí vyjádřila zájem o koupi 24,13procentního podílu Slovenské národní banky v ČSOB. "Pokud bychom chtěli koupit menšinový podíl, je pro nás klíčové, jaký bude mechanismus odchodu," řekl.
EBRD se stává většinou jen dočasným držitelem akcií a již při vstupu musí mít ošetřenou strategii výstupu, tedy komu po uplynutí nějaké doby podíl prodat a za kolik. Mezi možnými způsoby Frank zmínil veřejnou nabídku či odkup podílu dlouhodobým strategickým investorem.
O otázce ČSOB v úterý jednal Frank s ministrem financí Ivo Svobodou. "Mluvili jsme s ministrem o tom, že bychom mohli být nápomocni převzetím menšinového podílu, který by zvýšil objem prostředků, které může česká i slovenská vláda z prodeje získat," řekl Frank s dodatkem, že ve stejné době však potřebují jednat o vhodné strategii odchodu, "řekněme za pět až sedm let".
Závazné nabídky na koupi majoritního podílu v ČSOB mají zájemci předložit do poloviny dubna. Po odstoupení francouzské Banque Nationale de Paris ve hře zůstávají Deutsche Bank, HypoVereinsbank a belgická KBC Bank. Odborníci přitom nejvíce favorizují Deutsche Bank.