Příchod jara pomohl nezaměstnaným

  • 1
Začátek sezónních prací pomohl jako každé jaro ke snížení počtu nezaměstnaných. Lidí bez práce bylo v květnu o 8558 méně než v dubnu, celkem 447 877. Míra nezaměstnanosti se tak v květnu letos už počtvrté snížila, a to na 8,6 procenta z dubnových 8,8 procenta.

Přes toto zlepšení však situace na trhu práce zůstává horší než loni. "Pokles byl převážně sezónní záležitostí a byl o čtyři tisíce osob nižší než ve stejném období loni. Rozdíl mezi loňským a letošním počtem nezaměstnaných tak narostl o 27 tisíc," upozorňuje Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Loni v květnu totiž míra nezaměstnanosti činila 8,1 procenta a bez práce bylo 420 578 osob.

Ekonomiku navíc nečeká nic dobrého ani v příštích měsících. "Počet volných pracovních míst poklesl meziročně o 10 tisíc a to nedává pro trh práce do dalších měsíců příliš dobré vyhlídky. Počet lidí bez práce může letos začít opět stoupat již v červnu, ačkoliv se toto obvykle stává až v červenci," míní Sobíšek, podle kterého na konci léta přesáhne míra nezaměstnanosti devítiprocentní hranici.

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v květnu v okresech Praha-západ (2,3 procenta), Benešov (3,0 procenta), Praha-východ a Pelhřimov (shodně 3,1 procenta) a Praha (3,4 procenta).

Naopak nejvyšší nezaměstnanost z celé republiky panuje tradičně v okresech Most, a to 21,1 procenta. Poté následují okresy Karviná (18,1 procenta), Teplice (16,4 procenta), Louny a Chomutov (shodně 16,3 procenta) a Ostrava-město (15,8 procenta).

,