Pražská burza druhý den po sobě značně posiluje.

Pražská burza druhý den po sobě značně posiluje. | foto: Profimedia.cz

Pražská burza posílila o devět procent

  • 8
Hlavní tituly na pražské burze druhý den po sobě letěly nahoru. Včera si akcie polepšily skoro o 13 procent, dnes posílily o více než devět. Dvouciferný zisk měly akcie vlastníka televize Nova CETV, majitele České spořitelny Erste Group, těžební NWR a ČEZ.

Hlavní index PX, který měří hodnotu nejprodávanějších akcií, se zastavil na 9,17 procenta. S největšími zisky skončily akcie CETV (26,19%), Erste Group Bank (19,52%), NWR (15,87%) a ČEZ (10,69%).

Cena nejobchodovanějších akcií ČEZ se vyšplhala na 784 korun. Ještě v pondělí investoři za jednu akcii zaplatili 580 korun.

Burzy táhly banky
Zpočátku si vedly dobře i akcie v Evropě, ke konci obchodování však téměř všechny zisky smazaly. Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel s mírným ziskem 0,7 procenta na 903,6 bodu. Ve středu si index připsal 7,5 procenta, od začátku roku však oslabil o více než 40 procent.

Dnes v Evropě oslabovaly akcie ropných společností, na které negativně doléhá pokles cen ropy a výhled na nižší zisky. Mnohem lépe si vedly akcie v Rusku a v Asii. Jen v tomto týdnu tak ruské akcie zpevnily skoro o 40 procent. Index burzy MICEX dnes vzrostl o 19 procent, index RTS si připsal 17,8 procenta.

Evropské akcie zahájily dnešní obchodování nárůstem poté, co americká centrální banka (Fed) snížila úrokové sazby o 0,5 procenta.

,