Nová stáčírna Prazdroje

Nová stáčírna Prazdroje - Nová stáčírna Prazdroje | foto: Plzeňský Prazdroj

Prazdroj chce v příštích letech investovat miliardu ročně

  • 1
Pivovar Plzeňský Prazdroj chystá pro příští roky velké investice. Masivní rozšiřování areálu Prazdroje bude pokračovat minimálně v dalších třech letech. Každoročně by si mělo vyžádat téměř jednu miliardu korun, což je asi o 200 milionů méně než činí letošní investice.

"Prazdroj tak chce být připraven na výrazně vyšší exportní poptávku po prémiovém pivu Pilsner Urquell, které je nejdůležitější značkou vlastnické skupiny SABMiller, druhého největšího pivovaru na světě," řekl manažer plzeňského závodu Jaroslav Gubiš. "Potenciál tohoto piva je obrovský," dodal.

Nyní má podnik výrobní kapacitu necelé dva miliony hektolitrů Pilsner Urquellu, mezi Čechy známého jako dvanáctka Prazdroj. Domácí trh, kde loni pivovar prodal zhruba 1,2 milionu hl této značky, má ještě mírný potenciál růstu. "Vše ale záleží na exportu," uvedl Gubiš. SABMiller, vyvíjí ve světě aktivity zásadního významu pro zvýšení exportu. Zejména jde o Velkou Británii, Německo a USA. Vlastník restrukturalizoval zahraniční obchod.

Současnou etapu expanze označilo vedení podniku "fáze 158.000", která předpokládá zvýšení týdenního výstavu ze současných 120.000 na 158.000 hektolitrů za týden.

"Tu expanzi musíme zahájit už teď, aby přes sezonu 2008 a 2009 bylo pivo na trhu a dále zajistit postupný nárůst kapacit v průběhu pětiletého plánu," uvedl Gubiš.

Kapacita varny Prazdroj se má zvýšit už přes zimu, zejména stavbou dalších deseti cylindro-kónických tanků, kterých má nyní podnik 104. Přes léto by na ně měla navázat výstavba další haly a konsolidace plzeňského areálu. Firma zpracovává investiční plány s pětiletým výhledem, který každý rok přehodnocuje.

První fází konsolidace závodu byla stavba nové stáčírny lahví za miliardu korun, kterou podnik spustil minulý týden. O dalším rozšíření stáčírny se diskutuje.

"Částečně, zřejmě už v roce 2008 a určitě v roce 2009, budeme mít nedostatek kapacity na sudy KEG," uvedl Gubiš. Do tří týdnů má být jasné, zda začít s výstavbou této linky, nebo rozšířit stáčírnu lahví. Oba objekty by navázaly na novou halu.

"Záleží ale na vlastnících, jaká investice a kdy bude, uvedl manažer stáčírny Josef Procházka. Podle něj se diskutuje o horizontu dvou až tří let, kdy bude Prazdroj linku dále rozšiřovat. Nová stáčírna, historicky největší investice v plzeňském pivovaru, pracuje na 60 procent kapacity. Podnik chystá třísměnný provoz od pondělí do pátku. "Do týdne budeme mít připravené pivo na vánoční trh podle plánu, jak jsme původně chtěli," dodal Procházka. 

V nové stáčírně jsou dvě linky. Jedna na všechny druhy lahví s kapacitou 60.000 lahví za hodinu a druhá na plechovky má výkon až 38.000 za hodinu. Podle Jana Veselého z Brewers of Europe je to nejmodernější stáčírna piva v Evropě. Až bude dostavěný celý komplex s devíti linkami, bude i největší. Stavba vznikla na dvou hektarech, na další tři až čtyři se má rozšířit.