Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (uprostřed) a předseda Senátu...

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý (uprostřed) a předseda Senátu Jaroslav Kubera (vpravo) se zdraví na celostátním sněmu Hospodářské komory 23. května 2019 v Čestlicích u Prahy. Vlevo sedí tajemník Hospodářské komory Tomáš Vrbík. | foto: ČTK

PES pro podnikatele. Hospodářská komora spustila právní elektronický systém

  • 4
Hospodářská komora (HK ČR) na celostátním sněmu spustila ostrý provoz Právního elektronického systému (PES). Ten podnikatelům umožňuje na jednom místě najít přehled všech povinností, které musejí ze zákona o živnostenském podnikání splnit.

Podle prezidenta HK ČR Vladimíra Dlouhého jim novinka pomůže snížit byrokratickou zátěž a ušetřit peníze na pokutách. O novinku se zajímají i úřady a podnikatelské organizace z několika evropských zemí.

„Kvůli velkému množství zákonů, nařízení a vyhlášek a jejich častým změnám podnikatelé ztratili povědomí, které všechny povinnosti jim stát ukládá, kdy je mají plnit a jaké sankce jim za neplnění hrozí,“ uvedl Dlouhý na tiskové konferenci. Když podnikatel do systému zadá IČO, zobrazí se mu informace z 19 nejdůležitějších zákonů, z nichž vyplývá celkem 1185 povinností. Jde například o živnostenský zákon, zákon o pojistném na sociálním zabezpečení nebo zákoník práce.

Hospodářská komora uvedla, že PES je jediným místem v Česku, kde toto firmy najdou. Vyznat se v přebujelých právních předpisech bylo doposud složité. Například živnostenský zákon se od roku 2000 měnil stodvacetkrát. Podle firem je byrokratická zátěž jednou z hlavních překážek rozvoje byznysu.

Dlouhý dodal, že PES pomůže nejen podnikatelům, ale mohl by být účelný i pro státní správu. „Totiž umožní lépe strukturovat, lépe pochopit, lépe zpřehlednit celou houšť a spletinu dnešního zákonného uspořádání pro podnikatele v naší zemi. Neboť to je stav, ve kterém se nevyznají ani ti nejvyšší státní úředníci,“ řekl Dlouhý. HK ČR tak podle něj dává zákonodárcům nástroj, podle kterého se budou moci v budoucnu orientovat při nápravě tohoto stavu.

Podle HK ČR systém ušetří firmám desítky miliard

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) nový systém vítá. Vláda se podle něj snaží s HK ČR domluvit na spolupráci. „Aby to podnikatelé měli v základní bázi zadarmo. Nicméně je pravda, že ministerstvo průmyslu za to bude muset HK ČR něco zaplatit a domluvit, jakým způsobem to bude fungovat v určité nadstavbě,“ poznamenal Havlíček. Aby byl podle něj komfortní i pro cechy.

Podnikatelé jsou pod stálou kontrolou desítek dozorových orgánů a inspekcí. Například Česká obchodní inspekce loni provedla více než 29 tisíc kontrol a v polovině případů uložila podnikatelům za více než 140 milionů korun. Systém by díky systému měl podle propočtů HK ČR ode dneška ušetřit podnikatelům za právníky, kteří je zastupují před správními orgány a soudy ve sporech o výklad zákonů, až 43,2 miliardy korun.

Poctivci doplatí na flákače a simulanty, tvrdí šéf Hospodářské komory

Systém vznikal dva roky. Za jeho vývojem stojí průkopníci e-governmentu v Česku a tvůrci datových schránek nebo českého státního projektu CzechPoint Zdeněk Zajíček, Aleš Kučera a Tomáš Vrbík. Hospodářská komora ho plánuje aktualizovat a zpřístupnit i další potřebné právní předpisy.

Vlastní registr povinností, které by museli podnikatelé plnit podle českých zákonů, měli mít původně podnikatelé od loňska. Senát to ale předloni v říjnu odmítl jako protiústavní. Sněmovna pak senátní veto poslanecké novely o Hospodářské a Agrární komoře nestihla přehlasovat kvůli závěru volebního období. Proti návrhu podle ní byli hlavně státní úředníci, kteří si nepřáli změnu.

,