Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Úřad práce radí nezaměstnaným, jak získat práci v Německu. Asociaci to vadí

  • 84
Liberecký úřad práce pomáhá lidem najít práci v Německu. Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) se ale jedná o cílený nábor, který v době rekordně nízké nezaměstnanosti škodí českým podnikatelům. Úřad práce se proti tvrzení asociace ohradil.

Tisková zpráva AMSP ČR tvrdí, že úřad práce v Liberci provádí ve spolupráci s Bundesagentur für Arbeit z německého Bautzenu cílený nábor pro české zájemce o práci v Německu. Přímo ve své centrále pořádá semináře, ve kterých lidem radí, jak v Německu najít práci přes internet nebo jak napsat životopis.

„Fakt, že liberecký úřad práce pomáhá německým kolegům s náborem českých pracovníků, zní v době, kdy naše firmy již nevědí, jak přilákat pracovníky a kdy náš stát cíleně redukuje příliv zahraničních zaměstnanců, zcela neuvěřitelně,“ postěžoval si předseda AMSP ČR Karel Havlíček. 

Podle Havlíčka je situace nejsložitější právě v pohraničních oblastech, kde je dlouhodobě největší počet těch, kteří využívají lepších mzdových podmínek v blízkých německých městech a obcích. 

Nejde o nábor, jen nabízíme informace, tvrdí úřad

Úřad práce ČR ale s výtkou nesouhlasí a připomíná, že hlavním posláním Úřadu práce ČR je zprostředkování zaměstnání. Jeho prioritou je tedy obsadit co nejvíce volných pracovních míst uchazeči z evidence.

Poradenské dny o práci v Německu jsou podle něj už několik let pravidelnou aktivitou sítě EURES a službou ÚP ČR v česko-sasko-polském příhraničí. Krajské pobočky ÚP ČR v Karlových Varech, v Ústí nad Labem, Liberci a nově i v Hradci Králové jsou součástí příhraničního partnerství EURES TriRegio, které poskytuje poradenství zájemcům o zaměstnání v česko-sasko-polském příhraničním regionu, ale také zaměstnavatelům, kteří mají zájem o pracovníky ze sousedních zemí.

„V rámci skupinových i individuálních poradenských dnů nejde o nábor pracovních sil, ale o poskytování komplexních informací spojených s prací v Německu či Polsku, které mohou lidem pomoci vyvarovat se nepříjemných situací,“ vysvětluje ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Liberci Elena Čermáková.

Podle zprávy ÚP ČR navíc zájem Čechů o práci v Německu klesá. Poradenství tak využívají spíše klienti, kteří už v této zemi pracují a potřebují řešit nastalé problémy spojené s prací, dojížděním za prací do zahraničí a rodinnou situací.

České firmy bojují s nedostatkem zaměstnanců

Současné podnikatelské prostředí se snaží vyrovnat s rekordně nízkou nezaměstnaností. Čeští podnikatelé hledají zhruba 213 pracovníků. Celkový počet nezaměstnaných sice je 265 tisíc, ale přibližně 200 tisíc lidí nemá o dlouhodobé zaměstnání z různých důvodů zájem. 

ÚP ČR ale upozorňuje na to, že uchazeči o zaměstnání z evidence Úřadu práce ČR nejsou pro zaměstnavatele jediným zdrojem pracovní síly na trhu práce. „O tom, kterého zaměstnavatele si zaměstnanec nakonec zvolí, rozhoduje řada aspektů - výše mzdy, benefity, dobře nastavená firemní kultura zaměstnavatele nebo třeba jeho ochota ustoupit z původních požadavků,“ upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. 

„Úřad práce by se měl především soustředit na zajištění stability našeho trhu, hledat nástroje pro podporu našich firem, a ne pomáhat těm, kteří chtějí odlákat pracovníky do Německa. Je to výsměch všem podnikatelům z regionu,“ dodal Havlíček s tím, že AMSP ČR bude chtít jednat s generální ředitelkou Generálního ředitelství Úřadu práce ČR, kde bude požadovat vysvětlení, a hlavně okamžité ukončení těchto aktivit.