Pošta chce zdražit, dopis má stát 6,40

  • 33
Zdražit známku na dopis nejméně o korunu plánuje Česká pošta, která se už s žádostí o povolení obrátila na ministerstvo financí. Ministerstvo má poště na návrh zvýšení cen základních služeb odpovědět do konce března a sazby by se případně mohly změnit na podzim.

Pošta se loni pokoušela o zvýšení regulovaných cen pro letošní rok v průměru o šest procent, resort financí však návrh neschválil, ale připustil další jednání během roku.

Nový návrh obsahuje vyšší zdražení, protože vedle inflace za poslední dva
roky zahrnuje i část letošního roku. Tiskový mluvčí pošty Ladislav Vančura však odmítl komentovat, o kolik procent jde.

Podle mluvčí ministerstva Jany Vargové pošta předložila alternativní návrhy, kde se 6,40 Kč za obyčejné psaní do 20 gramů navrhuje jako nejnižší sazba. Resort zpřesnil pravidla pro úpravu cen, například vzorce, výkazy nákladů, či limity zvýšení cen, podle kterých návrh posuzuje a do konce března poště odpoví. "Do té doby nebudeme zveřejňovat další podrobnosti," dodala Vargová.

Pošta naposledy zdražila na začátku roku 2000, a to v průměru o devět procent. Loni pouze sjednotila sazbu pro posílání psaní a dopisnic na 5,40 korun.

Podnik loni podle předběžných výsledků vykázal zisk před zdaněním 704 milionů korun, což je o 147,5 milionu korun, tedy 17,3 procenta, méně než v roce 2000. Důvodem je růst cen vstupů při neměnné výši cen základních služeb.