Letadla by na nové dráze měla začít přistávat v roce 2009.

Letadla by na nové dráze měla začít přistávat v roce 2009. | foto: ČTK

Poslanci schválili vyvlastňování kvůli Ruzyni

  • 98
Nejtěsnější většinou prošel ve Sněmovně zákon, který umožňuje vyvlastnit pozemky pro stavbu nové přistávací dráhy na letišti v Ruzyni. Poslanci označili vybudování dráhy za veřejný zájem a mimo jiné také zkrátili některé lhůty pro správní řízení.

Stavba nové dráhy by měla přijít asi na sedm miliard korun. Měla by začít v roce 2007 a sloužit by mohla od roku 2009.

Návrh zákona předložila skupina poslanců složená ze zástupců všech parlamentních stran s výjimkou ODS. Předlohu ovšem nepodpořila ani vláda a tak její osud nebyl do poslední chvíle zřejmý. Nakonec zákon ve třetím čtení podpořilo 85 poslanců ze 168 přítomných, zákon tedy prošel jen nejtěsnější většinou.

Nový zákon umožňuje pozemky vyvlastnit za cenu v místě obvyklou. Podle informací ČTK vlastní asi čtvrtinu pozemků nutných pro výstavbu nové dráhy finanční skupina Penta.

Autoři zákona tvrdí, že s ohledem na nezbytnost rozšíření letiště je potřeba zabránit spekulativním obchodům s pozemky, na kterých má dráha stát. Zhruba sedmdesát procent pozemků je už pod kontrolou České správy letišť.

Bývalý ministr dopravy Jaromír Schling, který je jedním z autorů předlohy, tvrdí, že se získáním zbylých třiceti procent budou problémy. Těm má zabránit právě zařazení nové dráhy mezi stavby ve veřejném zájmu.

Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Vzhledem k tomu, že proti byli poslanci ODS, část sociálních demokratů a unionistů, není zatím jisté, že by se ve Sněmovně našlo 101 poslanců pro přehlasování případného veta.

ODS: Zákon je zbytečný
Podle náměstka pražského primátora Jana Bürgermeistera z ODS je ale zákon zbytečný. Letiště Praha může vyvlastňovat pozemky pod novou vzletovou a přistávací dráhou i bez zákona, citovala ho ČTK.Stavbu ranveje totiž už prohlásili za veřejně prospěšnou pražští zastupitelé.

To znamená, že investor může okamžitě zahájit řízení k přípravě stavby včetně vyvlastňování pozemků, a to i podle současného stavebního zákona.