Miroslav Kalousek chtěl kontroverzní systém zrušit už na jaře. Bez úspěchu. | foto: MF DNES

Poslanci rozdají dárky z rozpočtu svým voličům

  • 24
V Poslanecké sněmovně se začal porcovat medvěd. Tak se říká malé, ale volebně vděčné části státního rozpočtu, ze které si mohou poslanci, starostové a různá sdružení ukrojit a poslat domů pár milionů na školy, hřiště, kostely či silnice.

ČTĚTE TAKÉ:
Rozpočet skončil nejlépe v historii ČR

V rozpočtovém výboru, který doporučuje návrhy Sněmovně, se sešlo rekordních 1200 žádostí celkem za sedm miliard korun. Dvě třetiny přišly od poslanců, zbytek od starostů či různých sdružení. Je to dvakrát více než loni.

"Počet žádostí je před volbami vždy vyšší," říká člen výboru a jeho bývalý předseda Miroslav Kalousek.

I když jde jen o malý dílek rozpočtu na příští rok, je třikrát vyšší, než byl loni. Z 958,8 miliardy na výdaje na příští rok mohou poslanci rozdat z jiných kapitol rozpočtu 5,8 miliardy na své "pomníčky". Ty jim velmi pomohou ve volebním roce v jejich obcích a městech.

Největší šanci mají samozřejmě žádosti podporované vládními stranami. Letos opět projde nejvíce sportovních hřišť, škol i oprav kostelů prosazovaných sociální demokracií a křesťanskými demokraty.

"Drtivá většina z nich nemůže nikoho urážet, je to takový program rozvoje venkova. A rozhoduje se demokraticky většinou," dodává Kalousek, který chtěl kontroverzní systém zrušit letos na jaře, ale bez úspěchu.

Žádosti o dotace se nejčastěji pohybují do 15 milionů korun, jsou však i větší. Například Vimperk žádá o 127 milionů korun na ústav sociální péče. 70 milionů chtějí veslaři v Račicích. Podobnou částku by potřebovala obec Horní Jelení na rekonstrukci základní školy nebo Hudební divadlo v pražském Karlíně.

Rozpočet bude v prosinci
Rozpočtový výbor už tuto středu nad některými žádostmi zlomil hůl, pod jiné se podepsal. Ty, které uspějí ve výboru, většinou zabodují i ve Sněmovně. Vzhledem k jejich obrovskému množství se seznam poslanci doporučených projektů v těchto dnech stále ještě zpracovává.

Další žádosti mohou podávat poslanci ještě ve druhém čtení rozpočtu ve Sněmovně příští středu 23. listopadu. I výborem zamítnuté projekty tak stále mají malou šanci. Konečné hlasování o rozpočtu na příští rok proběhne v pátek 2. prosince. Pak už stačí jen podpis prezidenta, Senátem rozpočet neprochází.

Pevné obrysy rozpočtu na příští rok schválila Sněmovna v říjnu. Deficit bude 74,4 miliardy korun. Je nižší než 83,6 miliardy korun naplánovaných na letošní rok, který však skončí lépe, než se čekalo.

"Mohlo by to být jen okolo 50 miliard," uvedl v úterý ministr financí Bohuslav Sobotka.

Za lepšími výsledky je svižně rozjetá ekonomika, rekordní výběr daní, ale i nový přísný zákon o státních zakázkách. Ten soutěže o zakázky prodlužuje, čerpá se méně peněz. Díky tomu stát hospodaří dokonce s přebytkem, který je nyní podle informací MF DNES šest miliard korun.

Na konci roku se však započtou různé závazky, které rozpočet pošlou do minusu. Ekonomové vyzývají vládu, aby v době, kdy se ekonomice daří, provedla reformu státních financí, tedy zdravotnictví a sociálního systému.

"Česká republika má rozbujelý a štědrý sociální systém. Investice do vzdělání jsou naopak příliš nízké, důležité je i spuštění důchodové reformy," uvedla tento týden ekonomka Světové banky Emilia Skroková.