Daně porostou pomaleji, než vláda původně navrhovala.

Daně porostou pomaleji, než vláda původně navrhovala. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Poslanci odhlasovali vyšší daně na cigarety

  • 117
Poslanci odhlasovali růst spotřebních daní u tabákových výrobků. Přesto má v sobě konečné rozhodnutí Sněmovny pro kuřáky částečně dobrou zprávu. Daně porostou pomaleji, než vláda původně navrhovala. Podle propočtu MF DNES zdraží například krabička peter příští rok asi na 58 korun.

Novela připravená ještě kabinetem Jiřího Paroubka mohla podle modelových výpočtů prodražit krabičku nejprodávanějších peter až k 64 korunám.

Ministr financí Vlastimil Tlustý z ODS považoval takový nárůst za příliš razantní, což by podle něj mohlo vést k rozmachu pašování, domácké výroby a šedé ekonomiky.

Daně na tabákové výrobky se zvýší od 1. března. Novelu ale musí ještě projednat Senát.

Skutečný termín, od kdy cigarety zdraží i v trafikách, ale zatím vůbec není jasný. Výrobci a prodejci se totiž opět předzásobí. V obchodech se totiž například dosud neprojevilo zdražení, které způsobil růst daní k letošnímu 1. dubnu. Po něm by petry měly stát 50 korun.

K projednávanému zákonu přilepil poslanec za ODS Martin Doktor i návrh na snížení spotřební daně u pohonných hmot. Daň měla u benzinu klesnout o 1,30 Kč, u nafty pak o 40 haléřů. Tento návrh ale Sněmovna nepřijala.

Poslanci také rozhodli, že od spotřební daně budou od roku 2007 osvobozeny stlačené zemní plyny, které se používají jako pohonné hmoty v dopravě. Podle šéfa Strany zelených Martina Bursíka to má napomoci otevřít v tomto sektoru trh. Plyny se postupně začnou daní opět zatěžovat, a to až do roku 2020, kdy by jejich daňové zatížení mělo dosáhnout opět současných parametrů.