Politici ztrácejí chuť měnit daně u hypoték

Sociální demokraté mluví o velké daňové reformě necelý týden a už se ukazuje, že najít na ni peníze bude velké sousto. Nápad udělat s daňovými poplatníky výměnný obchod - zrušit nejrůznější daňové úlevy a za to snížit daňové sazby - se ukazuje jako těžko průchodný.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek nejprve přišel s návrhem, že by stát mohl lidem sáhnout na daňové slevy při splácení hypotečních úvěrů, které klientům hypotečních bank běžně ušetří desítky tisíc korun ročně.

Svůj návrh však podstatně zmírnil. Proti se postavili jak kolegové ve vládě, tak členové opoziční ODS, která o odbourávání daňových výjimek v minulosti také často mluvila.

Paroubek nově navrhuje snížit částku, kterou lidé smějí na daních ročně odepsat. Ale jeho návrh nebude drtivou většinu klientů bolet. Dnes si člověk smí odepsat až 300 tisíc korun, které ročně zaplatí na úrocích, takovou možnost však využijí jen lidé s hypotékou na drahé nemovitosti v hodnotě okolo šesti milionů korun.

"Úroveň tři sta tisíc korun je velmi štědrá, je otázka, zda je to správné nastavení," řekl včera Paroubek. Podle něj by se mohla hranice odpočtu snížit na 150 až 200 tisíc.

V průměru si lidé snižují hypotékou daňový základ o 60 tisíc korun, takže i do nového stropu by se většina pohodlně vešla. Strop platí i pro stavební spoření, kde jsou úvěry i úspory na dani ještě menší.

Proti nápadu rušit daňové slevy u hypoték a stavebního spoření se navíc zvedá vlna kritiky i ve vládní koalici. "Dokud budu já a Unie svobody ve vládě, tak nedopustím, aby stát začal pokutovat ty, kteří se starají sami o sebe v situaci, kdy stát není schopen řešit problémy s nájemním bydlením," uvedl šéf US-DEU Pavel Němec.

Ani ODS nechce na výhody u hypoték sahat. "O zrušení této podpory neuvažujeme," prohlásil včera poslanec ODS Martin Doktor, podobně hovoří i další opoziční poslanci.

A to přesto, že ODS ve svém dlouhodobém programu slibovala daň z příjmu zjednodušit, zavést jednotnou 15-ti procentní daň a zachovat u daně z příjmů jen jednu odpočitatelnou položku. Podle Doktora se za případné budoucí vlády ODS nebude sahat ani na odpočty u stavebního spoření.

Šéf ČSSD Stanislav Gross se chce koncem ledna postavit proti ODS a představit vlastní plán na snížení daní. Uvažuje se o snížení sazeb u daně ze mzdy nebo o rozšíření daňových pásem tak, aby lidé platili méně.

Padne-li plán odbourat přitom daňové výjimky, ČSSD bude muset hledat jiné úspory, jak výpadek daní zaplnit - většími dluhy, snížením výdajů nebo růstem jiných daní.