Policejní zásah v kauze Čepro - V kauze Krejčíř policisté pozatýkali několik lidí. | foto: Policie ČR

Policie stíhá obviněné v kauze Čepro na svobodě

  • 9
Všichni čtyři muži obvinění z přípravy podvodu a zločinného spolčení proti státnímu podniku Čepro byli po výsleších propuštěni a jejich stíhání bude vedeno na svobodě.

O CO JDE V KAUZÁCH ČEPRA? ZDE

Po bývalém šéfovi Národního bezpečnostního úřadu a státní firmy Čepro Tomáši Kadlecovi, jeho bývalém náměstkovi Alexandru Houškovi propustila v úterý policie na svobodu také dva jednatele soukromé společnosti Loricus.

Ve středu to iDNES.cz oznámila mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová.

Stejnému obvinění čelí také podnikatel Radovan Krejčíř, který od svého loňského útěku při policejní prohlídce žije na Seychelských ostrovech.

Obviněné policie zatkla v pondělí odpoledne. "Ve večerních hodinách 4. července byli všichni po výsleších propuštěni a jejich stíhání bude vedeno na svobodě," uvedla Kosinová. Na základě zjištěných informací nyní pracovníci ÚOOZ chystají výslechy desítek svědků. Čeká se také na znalecké posudky zajištěných materiálů a výpočetní techniky.

Neplnění odběru se předpokládalo
Skupina se podle policie pokusila připravit Čepro o čtyři miliardy korun. V případě uznání viny hrozí stíhaným až 12 let vězení. Podle Kosinové skupina roce 2003 a 2004 uzavřela úmyslně nevýhodné smlouvy mezi Čeprem a společností Loricus na odběr pohonných látek.

Čepro se ve smlouvě zavázalo, že pokud neodebere slíbené množství látek, bude muset vyplatit smluvní pokutu - pět milionů dolarů (v přepočtu 110 milionů korun) za každý měsíc, kdy mělo Čepro benzin a naftu odebírat.

Obvinění údajně předem počítali s tím, že smlouvu nebude možné plnit. Hlavní organizátor celé akce, Radovan Krejčíř, totiž údajně určil takový objem pohonných látek, aby byl systém Čepra zahlcen a firma nemohla slíbené množství odebírat. Následně by státní firma musela platit penále.

Kadlecův obhájce podal stížnost na žalobce a policejní mluvčí

Advokát Radek Ondruš, který je obhájcem Tomáše Kadlece, odeslal 7. července stížnosti na státního zástupce a policejní mluvčí.

Žalobce podle něj nedovolil Kadlecovi spojit se okamžitě po svém zadržení s právníkem, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová prý zase uvedla nepravdivé informace o spojení Kadlece a uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová dnes ale řekla, že během celého vyšetřování se neuskutečnil žádný výslech, u kterého by nebyl přítomen Kadlecův obhájce.

Další stížnost, adresovaná policejnímu prezidentovi, poukazuje na výroky Kosinové, která podle něj neměla pro své vyjádření o napojení Kadlece na Krejčíře žádné důkazy. "Z ničeho takového nebyl pan Kadlec obviněn," řekl Ondruš.

Mluvčí ÚOOZ nechtěla věc komentovat. Uvedla pouze, že své výroky konzultovala se státním zastupitelstvím.