Pojišťovny si budou rozdělovat 100 procent

  • 36
Přestože ministryně zdravotnictví čelí kritice ze všech stran, koalici se podařilo prosadit novelu zákona, která zahrnuje stoprocentní přerozdělení pojistného mezi pojišťovnami. Zatím se přerozděluje 60 % prostředků. Podle ekonomů to znamená konec konkurence.

Novela přinese víc peněz především Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP). Ta se už delší dobu potýká s finančními problémy. Má velký podíl starých pacientů, kteří vyžadují vyšší finanční náklady. Příjmy pojišťovny zdaleka nestačí jejím výdajům.

Proti novele se postavil Svaz zdravotních pojišťoven, podle kterého na ni doplatí 3,5 milionu pojištěnců zaměstnaneckých pojišťoven.

O pozměňovacím návrhu se rozhodovalo několikrát a nakonec uspěl o jediný hlas.

Se schválenou verzí byl nespokojen i poslanec za ODS  Miroslav Ouzký. Stoprocentní přerozdělení podle něj jednoznačně směřuje k jedné pojišťovně, "totálnímu postátnění systému a ruší jakoukoli konkurenci mezi zdravotními pojišťovnami".

Autor pozměňovacího návrhu na stoprocentní přerozdělení Jozef Kubinyi (ČSSD) se ale hájí. Konkurence mezi pojišťovnami podle něj spočívá v tom, že si vybírají pojištěnce.

Zatímco některé mají zdravé a relativně mladé lidi, do VZP spadá stále více starších lidí, kteří potřebují péči. Podle Kubinyiho za ně platí stát, což znamená menší částku pojistného. Právě tato nesrovnalost podle něj vede k rozdílům ve finanční situaci pojišťoven.

Novelu ještě musí schválit Senát a musí ji podepsat prezident.

Ministryně Součková navíc čelí dalším problémů. Posledním z nich je, že její rezort včas nezareagoval na změny DPH u léčiv. Rozdíly ale musí někdo zaplatit. Ministryně si myslí, že by rozdíly měly doplatit lékárníci. - více zde

,