Benzin bude podle analytiků dále zdražovat.

Benzin bude podle analytiků dále zdražovat. | foto: Profimedia.cz

Pohonné hmoty opět podražily, skok je menší než minulý týden

  • 1
Motoristé si na čerpacích stanicích opět připlatí o něco více. Tentokrát ale jen o několik haléřů. Benzin podražil o 9 haléřů na 31,27 Kč za litr, nafta o 15 haléřů na 32,45 Kč za litr. Pokud budou na světových trzích stoupat ceny ropy, může být podle analytiků zdražení výraznější.

"V průběhu tohoto týdne by se nové historické rekordy ropy měly projevit i na cenách pohonných hmot v ČR. Opět očekáváme zdražování, které by mohlo dosáhnout řádu desetihaléřů, přičemž by mělo být o něco výraznější u nafty," uvedl Petr Čermák ze společnosti Colosseum. 

Ceny ropy během minulého týdne vzrostly zhruba o pět dolarů, v pátek se ropa dostala k 126 dolarům za barel. - čtěte Ropa je potřetí za den na rekordu, barel stojí 126 dolarů 

Investiční banka Goldman Sachs i někteří další analytici předpovídají, že by ropa mohla v průběhu půl roku až dvou let vyskočit na 150 až 200 dolarů za barel. "Pokud by ropa stála 200 dolarů, dá se říci, i když hodně do budoucna, že by nafta zdražila zhruba na 42 korun za litr," uvedl analytik společnosti Patria David Marek.