ilustrační snímek | foto: Michal Růžička, MAFRA

Straší se nedostatkem plynu? Lež jako věž, Česko ho má dostatek, řekl Síkela

  • 44
Ačkoliv Česká republika bojuje v posledních dnech s chladným počasí, jsou zásoby plynu v Česku k úterý druhé nejvyšší od roku 2014. Na Twitteru to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Stát se snaží snížit spotřebu plynu kvůli problémům v dodávkách, které souvisejí s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu. Mrazivé počasí podle předpovědi meteorologů navíc v těchto dnech končí.

K úternímu ránu bylo v tuzemských zásobnících 2,889 miliardy metrů krychlových plynu. Je to 84 procent celkové kapacity. Za týden zásoby klesly o 210,5 milionu metrů krychlových. - aktuální stav zásobníků sledujte zde

„Minulý týden byl podle našich dat druhý nejchladnější za poslední čtyři roky,“ uvedl ministr. Spotřeba plynu tak byla asi o sedm procent vyšší než v předešlých letech. „Odpovídala však týdnům, kdy je průměrná teplota přibližně o pět stupňů vyšší,“ podotkl Síkela.

Česko v uplynulém týdnu pokryl sníh, teploty zejména v jeho druhé polovině klesaly hluboko pod nulu.

Naplněnost zásobníků

Zdroj: Plynárenská infrastruktura v Evropě - AGSI (gie.eu)

„Že jsme v první těžké zkoušce obstáli se odráží také na ceně plynu, která klesla pod 110 eur za megawatthodinu (MWh),“ dodal ministr.

Mrazivé počasí podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc v těchto dnech končí. Teploty se dostávají nad nulu, o Štědrém dni má být až 11 stupňů Celsia. Na toto roční období vysoké denní teploty by měly vydržet i na začátku příštího týdne. Mrznout by nemělo ani v noci.

Více na Počasí iDNES.cz

Celková kapacita tuzemských zásobníků je 3,5 miliardy metrů krychlových plynu. Skladují ho v nich soukromé společnosti, které surovinu dodávají svým zákazníkům. Mezi hlavní hráče na patří RWE Gas Storage a MND.