Naposledy vzrostly ceny v dobnu a zůstanou stejné minimálně do října.

Naposledy vzrostly ceny v dobnu a zůstanou stejné minimálně do října. | foto: Profimedia.cz

Plyn od července nezdraží

  • 13
České domácnosti a firmy zaplatí ve třetím čtvrtletí roku 2006 za plyn stejně jako doposud. Energetický regulační úřad totiž oznámil, že neshledal žádné důvody pro zvýšení cen. Naposledy plyn podražil v dubnu.

Tehdy ERÚ zvýšil náklady na plyn v průměru o 1,4 procenta. Náklady průměrných domácností tak zůstanou na stejné úrovni jako před třemi měsíci. - více zde

V dubnu se zvedly výdaje domácnosti, která na plynu jen vaří, o 12 korun ročně. Pro ty, kteří na plynu nejen vaří, ale jím i ohřívají vodu, se zvýšily o 93 korun. Domácnosti, které si plynem topí, zaplatí od dubna o 293 korun více a obyvatelé rodinných domků oproti prvnímu čtvrtletí platí o 465 korun více.

Hlavním důvodem pro dubnové zdražení byl růst nákupních cen zemního plynu. Tyto ceny se odvozují od cen topných olejů, a to s tří- až devítiměsíčním zpožděním.

Z analýz predikce cen topných olejů pro další období roku ani z podkladů společnosti RWE Transgas však nevyplývá žádný důvod pro zvýšení cenových limitů, uvádí ERÚ ve zprávě.