(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Pavel Urban, Metro.cz

Z pivovaru rychle do půllitru. Nové hospody zkrátí cestu od tanku k výčepu

  • 6
V hospodách, které jsou součástí nového konceptu Srdcovka, plánuje Gambrinus čepovat pivo přímo z tanku „Krátké vedení k výčepu v kombinaci s rychlou logistikou zajistí chuť, která bude stejně výrazná, jako kdyby jste pivo vypili přímo v pivovaru,“ uvedl sládek Pavel Zítek.

„Pivo je u nás vždy ‚až‘ na prvním místě. Je to naše srdeční záležitost – odtud také plyne inspirace pro nový koncept hospod, které náš pivovar zavádí pod názvem Srdcovky. Abyste si pivo vychutnali v nejvyšší kvalitě, natočí vám ho personál přímo z originálních pivních tanků,“ říká Zítek. 

Plzeňská Srdcovka Corso je první hospodou nového typu, Gambrinus jich chce postupně otevřít po celé České republice mnohem víc. Podle manažera pivovaru, Stanislava Hamary, je cílem projektu zpřístupnit pivo plzeňské kvality lidem po celé republice. „Do Srdcovky  mohou zajít také v Praze nebo Otrokovicích a postupně i v desítkách dalších měst,“ upřesnil.

Nový typ hospod mají pijáci piva rádi

Tankového pivo se prodává stále lépe. Proto prakticky všechny velké pivovarské skupiny, které působí v tuzemsku, plánují další investice do rozvoje tohoto typu výčepů. Chtějí tak do restaurací přilákat více hostů a současně snížit počet lidí, kteří pijí levnější lahvové pivo doma.

Brněnský pivovar Starobrno dnes nabízí pivo z tanku ve více než stovce moravských hospod. S dalším rozvojem počítá i Staropramen, jenž v současnosti provozuje desítky podobných výčepů. Jeho mluvčí Pavel Barvík uvedl pro server Aktuálně.cz, že jenom během roku 2015 zaznamenali zvýšení objemu prodaného tankového piva o 15 procent.

Mileniálové se drží piva a vína, tvrdým ale nepohrdnou. Roste zájem o likéry

Tomáš Mráz, obchodní ředitel restaurací a hospod Plzeňského Prazdroje, pod který patří značky jako Pilsner Urquell, Gambrinus či Velkopopovický Kozel, sdělil webu deník.cz, že firma loni otevřela již osmistou tankovnu a prodeje se v roce 2016 zvýšily o čtyři procenta.

Tankové pivo se na rozdíl od tradičních sudů uchovává v mnohem větší nádobě, podle které dostalo svůj název. Tento fenomén se nikde jinde ve světě nerozvinul v takové míře a kvalitě jako v České republice. Oproti klasickému skladování má nápoj z tanku tu výhodu, že pivo může být nepasterizované a tak je mnohem chutnější. A také čerstvější, jelikož je v moderním tanku zabaleno ve speciální fólii, díky které nemůže reagovat se vzdušným kyslíkem.

U velkých hospod a provozoven se tímto skladováním také šetří čas a práce obsluhy, protože není nutné neustále narážet nové sudy. Nevýhodou ale můžou být masivní rozměry zařízení, které je pro výčep tankového piva nezbytné.