Pivo z automatů kupují nejvíce studenti.

Pivo z automatů kupují nejvíce studenti. | foto: AMI Communications

Pivní automaty si oblíbili studenti

  • 19
Téměř jednatřicet tisíc plechovek prodal Plzeňský Prazdroj během půl roku v unikátních pivních automatech. Pivovar automaty zprovoznil zatím v Praze a jejím blízkém okolí. Další budou v Plzni. Automat je schopen ověřit věk kupujícího z osobního dokladu pomocí čtečky.

Automaty jsou zatím umístěny nejčastěji v hotelech či studentských kolejích. Několik jich je také v nákupních centrech. Největší úspěch mají na kolejích, kde se měsíčně prodá více než tisíc plechovek.

Nabídka piv se liší podle místa, kde jsou automaty umístěny. Ve všech si ale lidé mohou koupit nealkoholický Radegast Birell.

"V hotelech bývá zájem o prémiový Pilsner Urquell, v ubytovnách zase o Velkopopovický Kozel nebo Gambrinus. V nákupních centrech jde pochopitelně na odbyt nealkoholický Birell," řekl mluvčí Prazdroje Vladimír Jurina.

Prazdroj chce do budoucna rozšiřovat sítě pivních automatů v Praze a okolí. Například v Kladně, kde je zatím jeden přístroj, přibudou další dva.

V Plzni má být deset automatů
Z dalších měst je jako první na řadě Plzeň. Prazdroj zde první dva automaty představil začátkem října během Pilsner Festu. Ve městě chce zprovoznit celkem deset přístrojů.

Automaty ověřují věk nakupujícího z osobních dokladů pomocí čtečky. Díky tomu si v něm pivo mohou koupit pouze osoby starší osmnácti let. Pokud ověření neproběhne nebo věk neodpovídá, mince vhozené do automatu vypadávají zpět.

V budoucnu by automaty měly umět rozpoznat věk nakupujícího také ze zahraničních občanských průkazů a identifikačních karet se strojově čitelnou zónou.

„V současné době u všech automatů provádíme aktualizaci softwaru," uvedl David Polnar, zástupce společnosti Future Art, která pivní automaty Plzeňskému Prazdroji dodává.