Antimonopolní úřad bude otevřenější, Mlsna chce víc komunikovat s médii

  • 7
Prvním cílem nového šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny bude obnovení vnější komunikace úřadu. Mlsna chce víc komunikovat s médii, odbornou veřejností a protikorupčními organizacemi. Své plány představil v pátek na tiskové konferenci.

Mlsna chce ve větší míře zveřejňovat rozhodnutí antimonopolního úřadu, na pátek plánuje vydání tří tiskových zpráv. S novináři se chce pravidelně setkávat jednou měsíčně a slibuje, že se úřad stane otevřenějším.

Přijde jeden lobbista za druhým, nenechte se odradit, jmenoval Zeman šéfa ÚOHS

V lednu se pak chce pustit do kompletní rekonstrukce rozkladových komisí ÚOHS. 

„Oslovím právnické fakulty vysokých škol a odbornou veřejnost aby mi navrhli nominanty, z nich pak sestavím rozkladové komise tak, aby ten postup byl transparentní,“ uvedl Mlsna.

Nový předseda ÚOHS částečně komentoval i své dlouhodobé plány v čele úřadu. „Z hlediska dlouhodobé koncepce musí úřad začat sledovat trendy v ostatních západních zemích,“ řekl. Inspirací bude především německý antimonopolní úřad, který podle něj v Evropě udává trendy v politice hospodářské soutěže.

Zopakoval také své výhrady vůči návrhu některých neziskových organizací, podle kterých by měl být ÚOHS rozdělen na dva úřady.

Obnovení důvěry

Mlsna převzal ve středu vedení úřadu od svého předchůdce Petra Rafaje. Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do něhož se přihlásilo 11 uchazečů. Výběrové řízení na předsedu ÚOHS se konalo poprvé, dosud jeho předsedu vybírali politici.

Mlsna dříve řekl, že během svého prvního roku v čele ÚOHS chce především obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu u odborníků i u veřejnosti.

Jeho předchůdce Petr Rafaj byl nejdéle sloužícím předsedou ÚOHS, podle odborníků se ale za jeho jedenáctiletého působení úřad uzavřel a nedostatečně komunikoval s veřejností i odborníky. V čele úřadu stál Rafaj od roku 2009, na funkci rezignoval sedm měsíců před koncem druhého funkčního období.