Peněz na paneláky stále není dost

  • 24
Ministerstvo pro místní rozvoj vyčlení 100 milionů korun na úpravu panelových sídlišť, konkrétně výsadbu stromů nebo budování parkovišť. Dotaci ministerstvo v minulých letech poskytlo dvakrát. Loni však na tyto účely nenašlo ani korunu.

Kromě úpravy okolí paneláků pomůže ministerstvo obcím financovat i zlepšení havarijního stavu panelových bytů. Na to stát vyčlenil 220 milionů korun. 

O dotaci mohou obce zažádat i Státní fond rozvoje bydlení. Od něho mohou letos získat až 600 milionů korun. 

Přesto ale peníze pravděpodobně vystačí jen na nejnutnější opravy.

Rekonstrukce jednoho panelového bytu se totiž odhaduje na 280 tisíc korun. Oprava více než milionu bytů, které v České republice tvoří plnou třetinu bytového fondu, by si vyžádala mnohem vyšší investici - kolem 300 až 400 miliard korun.

S podobnými problémy se potýkají i v zahraničí. Tam se výstavba sídlišť rozvinula v poválečném období jako forma levného a účelného bydlení. Nevyhovující byty začali nájemníci hromadně opouštět v sedmdesátých letech.

Stát pomáhá rekonstruovat paneláky v Německu, Dánsku i Rakousku. Oprava starého bytu je totiž vyjde výrazně levněji než výstavba nového.

Němci odhadují, že během 10 až 15 let uvedou svá sídliště do stavu, který bude odpovídat jejich náročným požadavkům. Náklady ale odhadují  zhruba na čtvrtinové ve srovnání s novostavbou.

,