Ceny pečiva mohou vzrůst kvůli nedostatku mouky.

Ceny pečiva mohou vzrůst kvůli nedostatku mouky. | foto: Jiří Bervida, MF DNES

Pekaři chtějí zdražit, někdy až o 30 procent

  • 64
Chléb, rohlíky i další pekárenské výrobky mohou brzy výrazně podražit. Řada českých pekařů chce kvůli růstu cen obilí a mouky zvedat ceny své produkce. Jejich plány se ale značně rozcházejí. Někteří by zdražili o pár procent, jiní až o třetinu.

Třicetiprocentní zdražení by mohlo postihnout chleba. Letos je totiž velký nedostatek žita a jeho cena už stoupla na dvojnásobek. Klasický český chleba přitom obsahuje až 60 procent žitné mouky.

"Odhaduji, že by se cena chleba mohla zvýšit o čtvrtinu až 30 procent, což znamená zdražení zhruba o šest korun," uvedl jednatel Jizerských pekáren František Kuberka.

Řetězce, které v současné době vyjednávají s pekaři ceny na celý příští rok, se ale podle něj tak  výraznému zdražení zřejmě budou bránit. "V takovém případě nebudeme dodávat žitný chléb, ale jen z levnějších směsí, nemůžeme totiž jít pod výrobní náklady," podotkl Kuberka.

Cena se podle něho zvýší i u běžného pečiva, ale ne tak výrazně, jen zhruba o deset až 15 procent.

Pekárna Merkur v Písku plánuje zdražení pečiva o deset až 20 procent. Zdražení chystá také přerovská pekárna Racek. "Ceny mouky jdou rapidně nahoru, je to nevyhnutelný krok. O kolik budeme zdražovat, ale zatím nebylo rozhodnuto," řekl ředitel pekárny Václav Vrána.

Pekárna Adélka v Pelhřimově bude jednat o zdražení pečiva s odběrateli. "Chystáme se vyjednávat, za jakých podmínek je to vůbec možné," řekl generální ředitel Jan Kašpar. Neuvedl, jaké zvýšení cen bude pekárna  požadovat. Řekl pouze, že společnost letos nakupuje obilí do svého mlýna nejméně o 30 procent dráž než ve stejném období loni.

Letošní sklizeň obilovin podle posledního odhadu Českého statistického úřadu klesne proti loňsku o 15,3 procenta na 6,476 milionu tun. To se podle Agrární komory projeví v růstu cen nejen pečiva, ale i dalších potravin - masa či vajec.

Naposledy pekaři zvyšovali ceny v létě zejména kvůli růstu cen energií a dalších vstupů. Nyní změnu cen vesměs předpokládají od nového roku.

,