Osud reformy je velmi nejistý

Osud reformy je velmi nejistý | foto: MF DNES

Opozice reformu odmítá, je nespravedlivá a zbytečná

  • 86
Sociální demokraté i komunisté podle očekávání odmítli reformu veřejných financí, jak ji představila v úterý vláda. Podle předsedy ČSSD je reforma zbytečným sociálním experimentem. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik ji označil za nespravedlivou k lidem s nízkými a středními příjmy.

"Toto je největší sociální experiment a je zbytečný," řekl o reformě předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj navrhované změny převedou peníze od méně a středně bohatých lidí k bohatým, povedou k prohloubení sociálních nerovností a budou mít protipopulační charakter.

"Zákon o zachování hmoty platí i ve veřejných financích. Těžko lze věřit tomu, že na reformě všichni vydělají a sníží se deficit financí. Tak to nepůjde," uvedl Paroubek.

Vládní návrhy na ozdravení ekonomiky odmítají také komunisté.

"Reforma je v navržené podobě prostě nepřijatelná. Uvidíme, zda se podaří některé věci změkčit, ale moc tomu nevěřím. Je to produkt modro-černého uvažování a zelená příměs tomu příliš nepomohla. Jedná se pouze o snížení daňové progrese. V chudých rodinách budou dopady v řádu stokorun. Nejvíc budou postiženy začínající mladé rodiny a důchodci, jejich sociální situace se zhorší tím, že budou kráceny některé sociální dávky," řekl komunistický poslanec Jiří Dolejš na tiskové konferenci.

peníze, dítě, kasička Mění se daně, mění se dávky
vše o reformě najdete zde

Reformu představila vláda v úterý. Jejími základními rysy je změna daňového systému. Patnáctiprocentní daň z příjmu se bude napříště počítat ze superhrubé mzdy. Zvýší se nižší sazba DPH a postupně klesnou daně pro podniky. V sociální oblasti vláda mění prakticky všechno - ruší příspěvek pro prvňáčky, snižuje rodičovský příspěvek i porodné. - více zde

Změny musí nejprve schválit parlament. To nebude vůbec jednoduché vzhledem k tomu, že o své podpoře pochybuje i její původní tvůrce Vlastimil Tlustý (více zde). S hlasy opozice se nedá počítat. Vláda přitom s úspěchem reformy spojila svou existenci. Její odmítnutí by tak mohlo znamenat její konec a také předčasné volby.