Opozice orodovala za restaurace a hotely

  • 2
Na začátku třetího čtení zákona o DPH, který má řadu služeb a zboží přenést do vyšší (nově 19procentní) sazby, se sněmovnou nesly protesty a stížnosti hoteliérů a restauratérů. Obávají se, že po zvýšení DPH budou muset propouštět a někteří možná dokonce zbankrotují.

"Žiji na obci, která má pět set obyvatel. Máme tam malé rekreační středisko. Tím, že pan ministr navrhl převést DPH do zvýšené sazby u poskytovaných služeb v ubytování a stravování, vyrve ze schváleného rozpočtu obce - takto malé obce - více než 260 000 korun," vytýkal důrazně poslanec za ODS Miloslav Kučera.

Podle něj bude muset činnost ukončit i řada malých hospod. "Snažte se tak, aby fronty na "živnosťáku" nebyly u okénka, kde se "živnosťáky" vracejí, ale tam, kde se na jejich vydání bude čekat. Pak bude tento národ věřit, že děláte něco dobrého pro jeho budoucnost," apeloval na ministra Sobotku.

Do sněmovny dorazila také petice, jíž se podnikatelé v pohostinství a cestovním ruchu dožadují zachování nižší sazby DPH.

Podle poslankyně Zuzky Rujbrové (KSČM) ji už podepsalo 9779 lidí, kteří dosud zaplnili 329 archů. "Lze předpokládat, že další ještě obdržíme. Poukazují na to, že to povede ke zdražení, nezaměstnanosti a úpadku cestovního ruchu," dodala.

Se zvýšením sazby daně z přidané hodnoty nesouhlasí ani Národní federace hotelů a restaurací.

"Jsme více než přesvědčeni, že tento krok bude mít likvidační charakter především pro menší provozní jednotky. Těch je ale na druhou stranu přes 94 procent ze všech ubytovacích a stravovacích zařízení," uvedl prezident federace Roman Vacho.