Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Proč chce stát posílit jádro a utlumit uhlí? Odpovídal energetický expert

Stát hodlá posílit podíl jaderných zdrojů na výrobě elektřiny v Česku a naopak oslabit podíl uhlí. Dotace do obnovitelných zdrojů chce zastavit. Je to vhodná cesta k tomu, aby tuzemské firmy i lidé nakupovali elektřinu za dobré ceny a měli jí dostatek? Odpovídal expert na energetiku Pavel Gebauer.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

majsner_cz

4. 8. 2012 3:21
Víc bloků

Postavte těch bloků Temelína raději víc. Musí to uživit i Německo.

0 0
možnosti

Host8

2. 8. 2012 10:29
Může nový Temelín dopadnout jak solární energetika?

Solární panely na panelových domech, rodiných domcích pomohou snížit náklady domácností na energie, přebytek půjde do sítě, ale místo toho se z ní vláda a parlament udělal výnosný kšeft za 300-600 miliard, které zaplatíme. Selhali a neudělali si rozbor vývojových trendů a budoucích cen. A nebo to byl záměr, jak vytvořit další tunel, protože pravidla se dala nastavit, aby pružně reagovala na vývoj trhu.

Počítá energetická koncepce dostatečně s budoucím trednem, s tím že v blízké budoucnosti se budou stavět domy v pasivním standardu. Je si vědoma že novou kapacitu Temelína lze dosáhnou už pouhým dodržováním předpisů a poskytnutím informací o energetické efektivnosti oken, které tu chybí. Zvážil někdo úspory zaváděním energeticky méně náročných technologií v průmyslu?

0 0
možnosti

Host8

2. 8. 2012 10:42
Re: Může nový Temelín dopadnout jak solární energetika?

Ještě dodatek: Není tajemstvím, že bývalé vedení nepodporovalo výstavbu nových bloků. A mluví se o otaznících nad cenou energie.  Bude ČEZ schopen zvládnou tak finančně náročnou akci ? Jde o 600 miliard a  další finance spolknou přenosové sítě, aby bylo možné novou kapacitu přepravit. Důkadně a podrobně by se měly analyzovat  a vývojové trendy v EU a měl by  se zvážit budoucí vývoj spotřeby. Doufám, že se toto politické rozhodnutí nestane  jen dalším nedopatřením a náporem na pěněženky obyvatelstva  jako solární energetika a politická reprezentace se nebude   vymlouvat, že se spletla, neodhadla vývoj apod. Zatím tu je navíc kapacita více jak 2 bloků jdoucí na vývoz  a obrovská kapacita spočívající v úsporách.

0 0
možnosti

fr-mottl

2. 8. 2012 0:53
lide musi v neco verit a Cesi si nalezli noveho Boha

- jadernou energii - energii cistou jak neposkvrnene poceti Pany Marie.

Co je skutecne pozoruhodne - jako s nabozenstvim - ten kdo neveri je kacir a mel by byt utracen. A jak za doby inkvizice, i dnes se najdou lide, kteri se ptaji - je ten novy Buh skutecne tak pozitivni. A jako tenkrat se dozvi, ze ma k novemu Bohu okamzite jmenovat nejakou variantu a nebo na veky veku mlcet.

At zije a vzkveta jaderna energie.

0 0
možnosti

emersonskej

2. 8. 2012 1:50
Re: lide musi v neco verit a Cesi si nalezli noveho Boha

Jo jo - když chybí argumenty, musí nastoupit podobné mlácení prázdné slámy...

3 0
možnosti

stroup

1. 8. 2012 20:26
...

jistě jste si všimli čím se "energetický expert" zabýval v minulosti...(mě na starosti právě oze) no já jen doufám že to nedopadne podobně..

0 0
možnosti

certik_bertik

1. 8. 2012 17:27
myslím

že pro budoucí energetickou bezpečnost bude třeba počítat s více zdroji energie. Nebyl bych tak proti FV panelům, chrání pole před developery, ty pole lze pak kdykoliv zorat a zasít, ale když pole zničí developeři, tak nová půda se vytváří tisíce let

2 0
možnosti

Earl_Grey

1. 8. 2012 18:01
Re: myslím

a neni nahodou FV na polich to o cem pisete? Ze je to pole znicene investory? Mimochodem s tim tisicem let asi nebude mit pravdu. Ukazuje se, ze priroda je mnohem silnejsi a nektere oblasti intezivni tezby se pomerne rychle obnovuji samy. viz. napr zde http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/budeme-chranit-haldy-po-tezbe-uhli

0 0
možnosti

Dark5

1. 8. 2012 16:10
Hlavne at uz odstrihnou

tu nesmyslnou fotovoltaiku a dalsi naprosto zcestne dotace do solarniho prumyslu. Smysl dava dat penize do vyvoje panelu s rozumnou ucinnosti, ale ne okradat obcany proto, ze si nekdo dovezl 10 tisic nekvalitnich panelu z Ciny a nahazel je na pole.

At si lide daji Solar nebo FVE na strechu svyho domku jako doplnek, ale ne ze v poledne bude Franta vyrabet 5kW, ktery zrovna nikdo nepotrebuje a vecer bude Franta 5 kW odebirat, kdyz chtej brat vsichni a jeste na tom vydelavat. At si tu energii uklada sam treba do sklepa (do vody).

A hlavne by stat mel podporovat snizovani spotreby energie, napriklad snizenim dani na takova zarizeni nebo systemy. Stat to nic nestoji (lide ty penize utrati jinak, takze nakonec stejne pritecou do rozpoctu).

1 0
možnosti

jupp

1. 8. 2012 16:19
Re: Hlavne at uz odstrihnou

Chyba.

Nejvetsi odber je (v pracovni den) okolo poledne. A cena za kWh na trhu nejvyssi. K veceru obvykle spotreba klesa a eenergie je relativni dostatek.

swissgrid ukazuje life a v realnemcase nazorne toky eenergie pres CH. A zavislost Francie (s nejvetsim podilem JE v Evrope) ve spickach na dodavkach z D a A.

0 0
možnosti

andy_warhol

1. 8. 2012 14:55
co mi v tom chybi

porad chteji stavet nejaky trvaly uloziste odpadu, misto toho aby byly postaveny rychle mnozive reaktory, ktere umi spalit palivo dokonaleji (navic umi vyrabet palivo pro klasicke jaderky) a vyzname snizit tak mnozstvi jaderneho odpadu.

0 0
možnosti

Vodník+

1. 8. 2012 14:56
Re: co mi v tom chybi

Jsem-li správně informovámn, tak tyto reaktory jsou stále ještě ve fázi vývoje nebo zkušebního provozu a údajně by byly mnohonásobně dražší než ty současné. Jestli je tady odborník na tuto problematiku tak uvítám jeho názor.

0 0
možnosti

taktaktak

1. 8. 2012 14:33
Kolik

Kolik tun uhlí se odepsalo pod a v okolí Ostravy a nikomu to nevadilo.Kdo nebo,která země se podobně zachová k svému nerostnému bohatství,které pochybuji,že někdo v budoucnu otevře a bude znovu těžit.Snad někdy až nebude zbytí.Jinak bych všem přál vidět Finsko kde domy jsou bez komínu a kde mají nádhernou a čistou přírodu kombinovanou i v městech se zástavbou.Zimy tam jsou přitom tvrdší a delší.V těchto zemích bychom se měli poučit a ne pokoušet se vymýšlet něco nového.

1 0
možnosti

Stoura

1. 8. 2012 14:38
Re: Kolik

Ve Finsku také mají 2x vyšší spotřebu elektřiny na obyvatele, než u nás.

Takže pokud se budeme chtít poučit a prošetřit k finskému modelu, bylo by potřeba postavit navíc dva nové Temelíny (včetně přistavěných bloků) - jinak elektřina nebude stačit.

0 0
možnosti

akleen

1. 8. 2012 14:23
Uz tomu rozumim

Host8 na zaklade toho, ze si koupil blba okna nas tady obstastnuje zidealizovanymi predstavami o fungovani sveta. Ziskal tak asi spoustu informaci, ktere nam vsem musi sdelit. Ovsem zapomnel na to, ze vetsina lidi nejou takovy tupci a vybiraji si okna prave dle jejich technickych parametru jako je soucinitel prostupu tepla atd. To je jako s tema parkama v lidlu, nekdo kupuje úpodle ceny, nekdo podle obsahu masa.

1 0
možnosti

Host8

2. 8. 2012 9:42
Re: Uz tomu rozumim

Obávám se, že nerozumíte. Ukazatel U (prostupu tepla) nevypovídá nic o kvalitě oken. Ještě jinak jsou tu základní zkoušky, kterými musí projít všechny typy oken. Na základě nich dostanou ohodnocení - průvzdušnost, odolnost vůči větru, vodotěsnost, aj. Lidé pak dostanou ve skutečnosti okna, která namrzají a odlišují se.  Otázkou je, zda pod rouškou certifiátů nejsou na trh dodávána ve skutečnosti okna, která nikdy zkouškami neprošla. To ukáže protokol o zkouškách, u kterého je i dokumentace k výrobku.

Energetické hodnocení zahrnuje i daší ukazatele a je konstruováno jinak. Počítá se s energetickými zisky i ztrátami aj. parametry. Pokud konstrukce a komponenty nebudou odpovídat oknům v dokumentaci,bude to opět jen fiktivní.

A mohu Vás upozornit, že si klidně můžete koupit okna s prostupem U=0,5 a stejně budou nekvalitní a namrzat. Důležitá je i konstrukce oken, těsnění, způsob uchycení skla, dodržení skladby kování dané certifikací kování i oken.A to jsou ty informace, o kterých mluvím.

0 0
možnosti

jozko skocdopole

1. 8. 2012 13:06
...podpora obnovitelných zdrojů stojí ročně 40 miliard...

Ale to je nehorazne ! To je absurdni ! Nekdo z vlady by mel jit do vezeni !

2 0
možnosti

369L

1. 8. 2012 13:20
Re: ...podpora obnovitelných zdrojů stojí ročně 40 miliard...

Nehoráznost je spotřebovat zbytky fosilních paliv, kterých má lidstvo na cca 30-40 let (a každým dnem je to horší, protože spotřeba přes Čínu, Indii, Brazílii atd. narůstá a bude narůstat i přes Afriku, tudíž se jejich udržitelnost zkracuje každým dnem) a jejich nehorázné spotřebování přinese hlavně hladomor. Ty miliardy, o kterých hovoříte, stojí a padají s fosilními palivy a s energetickými zdroji. Jestli je chcete ušetřit, mohou se hodit na ohýnek, ale chleba z nich neupečete ani do auta je nenatankujete ani 220 v zásuvce Vám nestvoří .

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Češi si na důchod šetří na „spořáku“, o možnostech investic nemají dostatek informací

1. května 2024,  aktualizováno  2:09

Advertorial Sedm z deseti Čechů tuší, že jim výše jejich budoucího starobního důchodu nebude stačit na pokrytí...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

V kuchyni jsem i brečela, ale zocelilo mě to, říká kuchařka Nemčková

1. května 2024

Premium Vždy ji bavilo vařit. A od vítězství v MasterChefu se odrazila do nejlepších restaurací ve Velké...

Mangrovníky za lepší vzduch. V Dubaji se rodí další megalomanský projekt

30. dubna 2024  20:55

Pobřežní regenerační projekt Dubai Mangroves (Dubajské mangrovníky) má ambici stát se jedním z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!