OECD: Rusko už není pračkou peněz

  • 2
Rusko už není na černé listině zemí umožňujících beztrestně prát špinavé peníze. Organizace FATF ustavená zeměmi OECD právě pro potírání těchto nekalých finančních praktik odstranila Rusko ze své černé listiny zemí, které odmítají spolupracovat v boji proti praní peněz. Naopak vážné varování vyslala směrem k Ukrajině a Nigérii.

Rusko bylo dosud jednou zemí z více než desítky problémových států, kde nedostatečná regulace a dohled umožňovaly kriminálním organizacím a daňovým podvodníkům čistit své zisky a také převádět finance na podporu teroristů.

Nyní však země učinila podle expertů "významné reformy". "Zákonodárci přijali příslušnou legislativu a v boji se špinavými penězi je patrná opravdová snaha," řekl mluvčí ruského parlamentu Genadij Seleznov. Výmaz z černé listiny zřejmě zlepší image země a podpoří příliv zahraničních investic.

Z kritického seznamu zmizela také Dominika, Marshallovy ostrovy a pacifický ostrůvek Niue. Dále na něm setrvává jedenáct zemí.

FATF také upozornila, že pokud Ukrajina a Nigérie neučiní do poloviny prosince kroky k nápravě současného neuspokojivého stavu, zavede proti nim jistá protiopatření. Jejich charakter však zatím zástupci FATF neupřesnili.

Černá listina zemí,
kde lze prát peníze
Cookovy ostrovy
Egypt
Grenada
Guatemala
Indonézie
Myanmar
Nauru
Nigérie
Filipíny
Svatý Vincent
Ukrajina
Pramen: FATF

,