Odměny v Telecomu vyvolaly při

  • 20
Šéfové státem kontrolované firmy Český Telecom mají velkou šanci, že ke svému platu dostanou milionové odměny ve speciálním motivačním programu. Podmínkou je, že se jim bude dařit zvyšovat hodnotu společnosti, kterou se stát chystá prodat.

Pokud uspějí, má pět členů představenstva firmy a třináctka lidí z dozorčí rady šanci si mezi sebe během dvou let rozdělit částku v řádech desítek, možná i stovek milionů korun.

Zprávu o tom přinesly Hospodářské noviny. Odměny se staly předmětem vášnivých diskusí mezi politiky. Unionistický ministr informatiky Vladimír Mlynář nebo šéf lidovců Miroslav Kalousek považují možné odměny za velmi vysoké, další jsou zdrženlivější.

To platí i pro ministra financí Bohuslava Sobotku. "Požádal jsem vrcholné představitele Telecomu, aby mne informovali o parametrech motivačního programu.
Poté, co se s nimi seznámím, mohu sdělit své stanovisko," řekl Sobotka s tím, že proti principu odměn formou motivačního programu nic nemá, bude jej však zajímat, kolik šéfové společnosti mohou dostat.

Diskutované odměny Telecomu vycházejí z ve světě běžných akciových motivačních programů, kdy firmy nakupují pro manažery akcie, ti si je mohou po čase koupit a vydělat v případě, že jejich tržní cena vzrostla.

V případě Telecomu jde však o "virtuální" akciový program. Firma nebude žádné akcie kupovat. Jako základ pro výpočet se vezme průměrná cena akcie ve druhé polovině loňského roku, kdy do Telecomu přišel nový tým Gabriela Berdára.

Manažeři a členové dozorčí rady pak budou mít od příštího března do konce roku 2006 celkem osmkrát možnost dostat odměnu. Pokud v předchozím pololetí bude průměrná cena akcie vyšší než ta základní, cenový rozdíl bude brán jako základ pro výplatu odměny.

Dohromady budou mít šéfové a členové dozorčí rady Telecomu možnost získat 2,92 milionu "virtuálních" akcií firmy. Pokud by se vzal za základ pro stanovení odměn včerejší den, pak by si dohromady za dva roky mohli vydělat přes dvě stě milionů korun.

Akcie Telecomu letos v porovnání s druhou polovinou loňska stojí zhruba o osmdesát korun více. Zda budou akcie dále posilovat a přinesou manažerům ještě vyšší zisky, však záleží na tom, jak se společnosti bude dařit.

"Pokud cena akcií bude nižší, odměna bude v tomto případě nulová," říká mluvčí Telecomu Vladan Crha. Pro program na valné hromadě hlasovala většina akcionářů, nejen úředníci zastupující stát. Podporu našel také u dvou třetin soukromých investorů.

"Ten program nebyl zaveden jen kvůli privatizaci. I když samozřejmě funguje výborně právě před takovými změnami ve firmách. Manažeři pak mají zvýšené úsilí, aby firma byla v co nejlepší kondici," říká šéf státního Fondu národního majetku Jan Juchelka. 

Ten stát zároveň zastupuje v dozorčí radě firmy. V Česku používají motivační akciový program například elektrárenská společnost ČEZ a velké banky.